Slovenija
120 ogledov

Vlada izenačila upravičene do subvencije

bloki Saša Despot
Vlada je potrdila predlog novele stanovanjskega zakona, s čimer se izenačuje upravičence do subvencije v neprofitnih in tržnih stanovanjih.

Ministrica Irena Majcen je dejala, da s tem želijo zagotoviti enake možnosti sofinanciranja neprofitne najemnine pri najemnikih neprofitnih in tržnih stanovanj. Na vprašanje, kdo bo s tem na boljšem, ministrica ni mogla odgovoriti. Dejala pa je, da bo dostopnost družin do najemnin v tržnih stanovanjih ostala v takšnem obsegu kot do sedaj. 

Po besedah ministrice je predvideno, da se v postopkih preveri izpolnjevanje določb za neprofitno najemnino imetnikom stanovanjskih pravic tudi izpred leta 2003 z izjemami, ki so določene z zakonom.

S predlaganim zakonom se daje možnost občinam, da pridobijo ustrezne podatke, ki so potrebni za preveritev izpolnjevanja možnosti. Občinski stanovanjski sklad in republiški stanovanjski sklad bosta imela dodatne zadolžitve za gradnjo novih stanovanj, kar po ministričinih besedah pomeni pospešeno gradnjo teh stanovanj. 

Objavljena so tudi izhodišča za pripravo novega stanovanjskega zakona. Ministrstvo je oblikovalo ekipo za pripravo zakona, na izhodišča pa je možno podati pripombe v tridesetih dneh. Po tem obdobju bodo pripravili rešitev in zakon, ki bo zagotavljal lažjo dostopnost do neprofitnih stanovanj v državi. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.