Slovenija
24 ogledov

"Vlada je prva, ki ne spoštuje sodb sodišč"

Vojaki Saša Despot
Vojaki kljub odločitvi sodišča, da so upravičeni do izplačila plačnih nesorazmerij, teh v zakonsko določenem roku niso prejeli.

Članom Sindikata vojakov Slovenije bi vlada že v mesecu maju na osnovi pravnomočne sodbe delovnega sodišča in podanega zahtevka za izplačilo morala izplačati plačna nesorazmerja, ki se neopravičeno niso izplačevala 20 mesecev od 1. 10. 2010 do 31. 5. 2012. Pripadnikom Slovenske vojske, članom sindikata plačna nesorazmerja do danes vlada ni izplačala, so sporočili iz Sindikata vojakov Slovenije.

"Vlada je prva, ki ne spoštuje sodb sodišč"

"Pretekli teden je bil medijski prostor v Sloveniji poln izjav o potrebnem spoštovanju sodb sodišč za povrnitev zaupanja državljanov v pravno državo, vlada pa ob tem prva ne spoštuje sodb sodišč in to celo pravnomočnih, istočano pa podpisuje zaveze državljanom in obljublja nekaj, dela pa drugo. Državljanska lista je nedavno v izjavi za javnost celo poudarila, da spoštujejo odločitve sodišč, medtem ko za javni sektor pristojno ministrstvo, ki ga vodi ravno predsednik Državljanske liste dr. Gregor Virant ne spoštuje odločitve sodišča s tem, ko se članom Sindikata vojakov Slovenije v določenem 15 dnevnem roku ne izplača razsojenega, kot izhaja iz izreka sodbe," so zapisali v obrazložitvi .

Nihče ne odgovarja

Predsednik sindikata Gvido Novak je po njihovem zatrjevanju v preteklem tednu poskušal od več visokih državnih uradnikov, vključno s tremi državnimi sekretarji (MPJU in MORS) izvedeti razloge za neizplačilo razsojenega in zahtevanega. Kot pravijo, so bili vsi sogovorniki seznanjeni s situacijo, a nihče ni hotel odgovoriti na preprosto vprašanje, "zakaj se sodba sodišča ne spoštuje".

Vztrajali bodo do konca

Napovedujejo, da bodo pri zahtevi za izplačilo brezkompromisno vztrajali do konca, "ne toliko zaradi samega izplačila, ampak predvsem zaradi vladavine prava, ki je zagotovilo za pravno državo, ne glede na vladne obljube državljanom v sporazumih. "Pravijo, da papir vse prenese.", tudi obljubo državljanom o spoštovanju pravne države prenaša, a realnost je drugačna," še pravijo.

Komentarjev 2
  • Oxxo 13:23 08.junij 2013.

    Važno je, da ima MORS in SV denar, da takoj po upokojitvi "zaposli" po pogodbi brigadrija v rezervno sestavo... ob ne vem če sem prav slišal po TV - 17 aktivnih brigadirjih.Še malo pa bo toliko generalov, kot jih ...prikaži več ima ZDA - saj se visoko leteči vse bolj in vse preveč radi zgledujejo po tej vojski... in vse bolj (pre)radi pozabljajo na našo tradicijo in naše korenine!

  • McBobo 11:23 08.junij 2013.

    Saj je čisto logično. Kako bodo izplačevali, če so v samem vrhu sami lopovi in dobesedno gledajo samo na svoj žep? In tudi sodniki so isti. Kako bodo dosodili v korektnem času in korektno, če jim je v interesu, da ...prikaži več primeri trajajo v nedogled in s tem prihodki od tožitelja in toženega. Ampak mogoče se bo pa počasi začelo kaj odvijati v pozitivno smer. Pa ne zato, ker bi se jim v vladi dalo delati, ampak ker nas ima EU že poln k... in nam bodo enostavno zaprli pipico in poslali trojko.