Slovenija
26 ogledov

Vlada klestila proračunske prihodke

evro, evri, bankovec, bankovci, denar Shutterstock
Vlada je morala zaradi sprememb davka na nepremičnine oklestiti predlog proračuna za leto 2015.

Vlada je zaradi znižanja prihodkov z naslova davka na nepremičnine in posledično prilagoditev na odhodkovni strani dopolnila predlog proračuna za leto 2015. Tako predlaga prihodke v višini 8,626 milijarde evrov ali za 12,6 milijona evrov manj od prvotnih načrtov ter odhodke v višini 9,485 milijarde evrov. Ciljni primanjkljaj ostaja na enaki ravni.

Vodilo nižanje primanjkljaja

Vlada je spremenjene prihodke na odhodkovni strani prilagodila tako, da ciljni primanjkljaj ostaja na ravni 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) oziroma 859,2 milijona evrov. Glavno vodilo pri načrtovanju je bilo nadaljnje znižanje primanjkljaja države pod tri odstotke BDP, so po današnji seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

V proračunu je računala na nižje prihodke z naslova davka na nepremičnine za 12,6 milijona evrov. Ob tem je zagotovila dodatna sredstva za podporo manjšinam v višini 350.000 evrov, medijem in avdiovizualni kulturi v višini enega milijona evrov, za modernizacijo železniške proge proti Kočevju pa osem milijonov evrov.

Dopolnila DZ zavrnili

Vlada glede na okoliščine, javnofinančne možnosti ter programske prednostne naloge v dopolnjen predlog ni vključila večjih programskih sprememb.

Dopolnila državnega zbora je v predlagani obliki zavrnila, vendar pa je določene predloge (podpora manjšinam, mediji in avdiovizualna kultura, investicijske dejavnosti na železniški infrastrukturi) smiselno upoštevala v dopolnjenem predlogu, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.