Slovenija
27 ogledov

Vlada ne razmišlja o zgledu za varčevanje

Primopredaja med Janšo in Bratuškovo Anže Petkovšek
Predsednica vlade po zgledu svojega predhodnika v nižji plačni razred razporedila le ministre.

“Ena od prednostnih nalog aktualne vlade je racionalizacija javne porabe, kar pomeni, da si bo prizadevala za nadaljnje znižanje mase za plače,” poudarja nova vladna ekipa. Ali si namerava plačo znižati tudi predsednica vlade Alenka Bratušek?

Za zdaj tovrstnih konkretnih namer nima, smo izvedeli v vladnem uradu za komuniciranje. Je pa po zgledu svojega predhodnika Janeza Janše za ministre določila najnižji plačni razred za to funkcijo, po katerem osnovna bruto plača znaša 4.817,96 evra. Le finančni minister Uroš Čufer je uvrščen nekoliko višje in bo prejemal osnovno bruto plačo 5.211,10 evra. Bratuškovi po funkciji pripada najvišji plačni razred v klasifikaciji za javni sektor, ki predvideva osnovno bruto plačo 5.419,54 evra.

Nižali, a malo znižali

Na vprašanje, koliko so si doslej zaradi poglabljanja gospodarske krize v vladi znižali plače, so v vladnem uradu za komuniciranje najprej izpostavili rez za štiri odstotke, ki je doletel ministre, in osemodstotno zmanjšanje plač državnih sekretarjev v začetku mandata Janševe vlade (februar 2012). To so storili, kot rečeno, s prerazporeditvijo v najnižji plačni razred za posamezno funkcijo, kar je storila tudi Bratuškova. Zatem je postalo veljavno interventno znižanje plač vseh funkcionarjev za štiri odstotke, ki pa se za vladne funkcionarje s prejšnjim znižanjem ni seštelo, ampak podaljšalo ukrep.

Junija lani pa je začel veljati zakon za uravnoteženje javnih financ (Zujf). Ta je vsem v javnemu sektorju plače znižal za osem odstotkov, a je za funkcionarje zaradi predhodnega znižanja to pomenilo le štiriodstoten dodaten poseg v plače oziroma je znižanje ostalo enako kot prej. Podobna pojasnila smo dobili v državnem zboru, kjer so od leta 2009 podaljševali znižanje plač poslancev za štiri odstotke, dokler ni zakon uveljavil osemodstotnega znižanja vseh osnovnih plač v javnem sektorju.

“Perverzno delovanje”

“Po Zujfu so se v pravosodju funkcionarjem plače celo povišale,” zatrjuje sindikalist Branimir Štrukelj. “Najbolj perverzno pa je, da minister Gregor Virant zdaj napoveduje novo znižanje proračuna in plač v javnem sektorju, funkcionarjev pa sploh omeni ne,” izpostavlja. “Pričakoval bi, da bodo najprej znižali funkcionarske plače, potem pa šele govorili o zniževanjih plač javnih uslužbencev,” pravi Štrukelj. “Letošnji proračun predvideva zniževanje mase plač za 7,75 odstotka ali 254 milijonov evrov. Koliko si bodo plače znižali nosilci funkcij v vladi in parlamentu, direktorji zavodov ter župani?” pa sprašuje tudi sindikalist Drago Ščernjavič.

Komentarjev 1
  • dragec 08:42 27.marec 2013.

    UBOGI MINISTRI IN POSLANCI, KAKO BODO PREŽIVELI ???