Slovenija
11 ogledov

Vlada po odstopu Ronnyja Abrahama spet išče novega arbitra

Glasovanje o mandatarju Saša Despot
Vlada po tednu dni spet išče novega arbitra. Predsednik državnega zbora miri, da ne gre za nič dramatičnega.

Po včerajšnji novici, da je novi arbiter Ronny Abraham, ki smo ga imenovali šele pred dobrim tednom, odstopil s položaja arbitra, saj po odstopu Hrvaške od arbitraže "ne more več sodelovati v procesu", se je na dogajanje odzval tudi predsednik državenga zbora Milan Brglez, ki je v sporočilu za javnost navedel, da ga je vest presenetila.

"Žal mi je, da se je gospod Abraham tako odločil, saj menim, da bi njegov mednarodnopravni položaj, ugled in znanje pripomogli k hitrejšemu reševanju odprtih mejnih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško."

"Vlada naj v najkrajšem možnem času imenuje novega člana"

Ob tem navaja, da je že včeraj predsednika vlade Mira Cerarja in ga zaprosil, da naj postopke izpelje skladno s sklepom  Odbora za zunanjo politiko (OZP) in arbitražnim sporazumom, da naj vlada v najkrajšem možnem času v skladu z arbitražnim sporazumom imenuje novega člana arbitražnega sodišča. Predsednik OZP in poslanec NSi Jožef Horvat sicer zahteva sklic nove nujne seje odbora, do česar pa se Brglez ni opredelil.

"Končno želim poudariti, da je odstop sodnika vsekakor povzročil malce nelagodja, a v njem ne gre iskati ničesar dramatičnega," je še dodal Brglez, ki je tudi profesor mednarodnega prava na ljubljanski FDV, in dodal, da je arbitražni sporazum, kar potrjuje tudi Evropska unija, prava pot reševanja nerešenih mejnih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško.

Na zunanjem ministrstvu, ki ga vodi Karl Erjavec, naj bi po neuradnih podatkih v petek potekal sestanek političnih akterjev, predsednik odbora državnega zbora za zunanjo politiko Jožef Horvat pa je že včeraj napovedal sklic nujne seje odbora, a do nje še ni prišlo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.