Slovenija
21 ogledov

Vlada popustila pri okoljskih dajatvah

Ne moremo imeti tako visokih plač v javnem sektorju, tako visokih pokojnin in so Žurnal24 main
Po tem, ko je vlada umaknila predlog uvedbe trošarin na sladkorne pijače, z javnim sekrorjem sprejela dogovor zgolj o podaljšanju varčevalnih ukrepov, je zdaj popustila tudi pri okoljskih dajatvah.

Vlada je danes sprejela izhodišča za spremembe proračuna za 2015. Višino primanjkljaja je določila pri 1,35 milijarde evrov, višino izdatkov pa pri 9,85 milijarde evrov. S tem naj bi javnofinančni primanjkljaj prihodnje leto znašal 2,8 odstotka bruto domačega proizvoda.

Protest bo!

Glede predvidenih okoljskih dajatev na CO2 je vlada popustila. Finančni minister Dušan Mramor tako pričakuje, da protestov, ki so jih zaradi dajatev za torek napovedali v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) in Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam, ne bo.

Kot je znano, je vlada že pred dnevi popustila tudi glede obdavčitve sladkih pijač, v pogajanjih s sindikati pa se je dogovorila, da bo javni sektor k prihrankom prispeval 350 milijonov evrov.

Vendar pa pri GZS in Pergamu ne popuščajo - vztrajajo pri protestnem shodu in pričakujejo, da se bo jutri pred vlado zbralo med 300 in 400 ljudi.

"Slovenija je na pravi poti"

Vlada mora spremenjeni proračun sprejeti do konca januarja, ključni dogovor pa, kot je zatrdil Mramor, je sprejela že danes. Tak dogovor Sloveniji po ministrovih besedah omogoča, da pride v okvire pravil EU oziroma tako imenovanega fiskalnega pakta.

Mramor je povedal, da so Evropska komisija, Evropska centralna banka, Mednarodni denarni sklad in bonitetne agencije verjeli, da bo Slovenija lahko dosegla javnofinančni cilj. Omenil je nedavno odločitev agencije Standard & Poor's, da državi obete izboljša iz negativnih v stabilne.

Ključna ugotovitev agencije je po njegovih besedah ta, da je Slovenija na pravi poti tako glede konsolidacije javnih financ kot glede politične stabilnosti.

"Varčevati bomo morali vsi"

Zunanji minister Karl Erjavec je po seji vlade dejal,  bodo morali vsi varčevati in iskati notranje rezerve. A je po njegovih besedah za vlado zelo pomembno, da doseže strateški cilj oziroma omenjeni primanjkljaj. "Če bomo to dosegli, je Slovenija na dobri poti, da se izvijemo iz krize - glede na to, da je tudi za prihodnje leto napovedana gospodarska rast," je povedal Erjavec.

Zato današnjo sejo vlade vidi kot "korak v pravo smer k stabilizaciji javnih financ in k temu, da Slovenija v Evropi ne bo več problem". Nobenemu ministru pa ne bo lahko, je še pristavil Erjavec in priznal, da je bila današnja razprave vladne ekipe "burna, ni bila pa diskriminatorna; vsi bomo pač morali dati svoj prispevek k stabilizaciji javnih financ".

Oblikovati bo treba prioritete

Minister za kmetijstvo Dejan Židan pa je pojasnil, da mora zdaj vsak minister najti svoje rezerve. Tudi vseh želja, ki so prisotne, tako po njegovi oceni "enostavno ne bo mogoče uresničiti".

Kot je dejal, to v praksi pomeni, da morajo ministri oblikovati seznam prioritet na področjih, ki jih pokrivajo, ter realizirati tisto, kar je najbolj pomembno za ljudi in za gospodarska gibanja. Vsak minister bo torej moral prevzeti svoj del bremena, kot sta ga tudi javni sektor in gospodarstvo - to daje realno možnost za nadaljevanje gospodarske rasti tudi v letu 2015, je ugotavljal Židan.

Napovedal je še, da bo naslednja proračunska seja vlade predvidoma 22. januarja, kar bo omogočilo, da 29. januarja sprejmejo rebalans in ga pošljejo v DZ.

Komentarjev 2
  • dragec 15:42 23.december 2014.

    Punca05, ti že zdaj lahko varčuješ za sodne stroške JJ

  • punca05 08:01 23.december 2014.

    najlažje je reči....varčevati bomo morali vsi. Vendar bomo nekateri dosti težje varčevali, kot drugi