Šport > Nogomet
45 ogledov

S strožjimi ukrepi nad navijače

nogomet Saša Despot
Danes je šel na vlado nov predlog Zakona o policiji, ki prinaša tudi strožje ukrepe in kazni za udeležence športnih prireditev.

Novi predlog Zakona o policiji se nanaša na številna področja delovanja slovenskih organov pregona, eno od njih je tudi obravnavanje obiskovalcev športnih prireditev.

Če bo predlog zakona sprejet, potem bodo posamezniki, ki so bili spoznani za krive nasilja na športnih prireditvah, kaznovani bolj rigorozno kot doslej. Takšnemu prestopniku bo odslej udeležba na športnih prireditvah prepovedana za dve leti, doslej je bila tovrstna prepoved izrečena za eno leto.

Spremembe se obetajo tudi pri določilih o potovanjih organiziranih navijaških skupin. Policija bo potovanje skupine na tekmo lahko prekinila v primeru, ko bo v prevoznem sredstvu, s katerim skupina organizirano potuje na športno prireditev, najdeno orožje, pirotehnični izdelki, palice in drugi predmeti, na podlagi katerih obstaja verjetnost, da ima skupina namen kršiti javni red.

Vlada želi z omenjenimi določili preprečiti hujše kršitve javnega reda na športnih prireditvah in s tem zagotoviti večjo varnost ostalih udeležencev športnih prireditev.

Manjši plačujejo za grehe velikih

Vsekakor je s tekem treba izkoreniniti nasilje, na srečo pa je v Sloveniji po tej plati precej bolj mirno kot v kakšni drugi evropski državi. Na sončni strani Alp za ponavljajoče se ekscese skrbita le navijaški skupini dveh največjih nogometnih klubov, a tudi pri njih so stvari, razen v ekstremnih primerih, omejene na prestopke v povezavi s pirotehniko.

Manjše navijaške skupine se le poredko znajdejo v različnih kronikah, kljub temu pa bodo podvržene enakim ukrepom, kot na primer Viole ali Green Dragons. Prav zato se bo v bodoče najbrž vse več članov navijaških skupin odločalo za neorganiziran prihod na tekmo, torej v osebnih avtomobilih, ki ne bodo podvrženi ukrepom iz novega zakona.

"Naša skupina v zadnjih letih ni zagrešila praktično nobenega incidenta, če odštejem prižiganje bakel. Nikoli nismo bili nasilni, nikoli nas ni bilo treba prisilno umiriti ali kaj podobnega. Toda ko se odpravimo na tekme, kjer ima tudi nasprotni klub navijaško skupino, smo praktično kot zaporniki. V skladu z varnostnim načrtom se moramo uskladiti s policijo in najeti lasten organiziran prevoz, o našem gibanju obveščati organe ... Ob tej in tej uri na avtobus, seveda ob spremstvu, na stadion točno ob tej in tej uri, stati moraš na točno določenem položaju, pogosto ti omejujejo celo izhod na stranišče ... Skratka veliko hrupa za skupino ljudi, ki niso še nikoli nikomur storili nič žalega. Prav zato vse bolj razmišljamo o tem, da prihoda na tekmo sploh ne bi prijavljali, ampak bi se pripeljali z osebnimi avtomobili, kupili vstopnice, šli na glavno tribuno in tam navijali, pač brez rekvizitov. Vse skupaj bi bilo precej manj stresno, čeprav vemo, da si igralci želijo naše podpore," je povedal član ene manjših slovenskih navijaških skupin, ki ni želel biti imenovan. "Človeka takoj gledajo postrani, če ga imajo za 'ultrasa'. Tudi če gre za človeka s kariero in družino. Težko se izogneš raznih predsodkom in njihovim posledicam," je pojasnil svojo anonimnost. 

Komentarjev 3
  • bmz 07:36 28.oktober 2016.

    Ko pa nek "naš" hud državljan terorizira celo Šolo z okolico, pa dobi "revež" varnostnika ,ki ga spremlja.... Ma u piz....

  • Harrison 06:15 28.oktober 2016.

    Res je. Ko človek gleda na monitor, kar živčen postane od vsega tega migetanja raznih oglasov. Najbolj pa je žalostno, da ko zaprem ali ugasnem PC, se ne spomnim enega oglasa. Dokler plačniki oglasov ne bodo spoznali, da nekaj plačujejo, ...prikaži več kar nima efekta, bo zadeva takšna.

  • bendover 22:30 27.oktober 2016.

    zraven 374737626 oglasov,ki jih rolate na strani ste jih uspeli uštuliti še v tekst,ki ga je zdaj nemogoče prebrat