Slovenija
7 ogledov

Vlada se je posula s pepelom

Slovenija 25.02.2014 Upravna Enota Ljubljana, oddelek za prijavo zacasnega prebi Saša Despot
Spremembe. Višje obdavčitve za nerezidenčne nepremičnine ne bo, začasno nižje vrednosti zemljišč za gradnjo stavb.

S spremembami zakona o davku na nepremičnine bodo trajno ukinili ločevanje med rezidenčnimi in nerezidenčnimi nepremičninami, s spremembami zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin pa za eno leto zamrznili razlikovanje pri vrednotenju stavbnih zemljišč, se je odločila vlada. Stopnja obdavčitve 0,15 odstotka bo po novem enaka za vse stanovanjske nepremičnine. Stavbna zemljišča bodo še naprej obdavčena z 0,5 odstotka od vrednosti, vendar pa se bo ta za zemljišča za gradnjo stavb izenačila z drugimi stavbnimi zemljišči in torej znižala. "Če odpravimo ta dva problema, pridemo v položaj, ki je obvladljiv," je ob tem dejal finančni minister Uroš Čufer. Večina pritožb in zahtev za obiske geodetskih pisarn se je namreč nanašala na ti dve področji.

Davčni izplen bo po Čuferjevem mnenju manjši za okoli 20 milijonov evrov, vendar se temu ne bi mogli izogniti. Ljudje so namreč že ukrepali in poskušali z vpisi služnosti in formalnim preseljevanjem zmanjšati davčno stopnjo, davčni izkupiček iz zemljišč za gradnjo stavb, o katerih so občine podatke sporočale šele tik pred zdajci, pa v izračune niti ni bil vključen.

Rezidenčnost preveč stane

Razlikovanje pri rezidenčnosti menda ni problem samo ob začetnem uvajanju davka, ampak naj bi imeli težave tudi v prihodnje zaradi selitev, zdaj ugotavlja Čufer. Minister za infrastrukturo Samo Omerzel pa je dodal, da bodo morali zaposleni na Geodetski upravi RS (Gurs) iz zemljiške knjige za 105.000 lastnikov ročno vnašati podatke o stalnem prebivališču. Čeprav je Gurs za pošiljanje informativnih izračunov porabil več kot milijon evrov, bodo, pravi Čufer, "zelo verjetno kakšni novi izpiski".

Komentarjev 1
  • pajo 08:48 28.februar 2014.

    Glede na izjavo Čuferja, naša država pleni premoženje državljanov. Torej lahko gladko rečemo da nas legalno ropa. Torej je, glede na besede Bratuškove, to pošteni rop.