Slovenija
23 ogledov

"Vladajoča politika slabo upravlja z državo"

Borci Boštjan Tacol
Kučanov govor je večkrat požel bučen aplavz. Kot pravi predsednik organizacijskega odbora pohoda Tone Kapus, so se na Pokljuki zbrali vsi, ki cenijo vrednote NOB, boja partizanov in zmago v osamosvojitveni vojni leta 1991. 27. Spominski pohod znova združuje vse, ki so se borili za domovino.

Spominskega pohoda veteranskih borčevskih organizacij se je udeležilo skoraj 700 pohodnikov, ki se jim je na zaključni slovesnosti na Pokljuki pridružilo še več tisoč ljudi, ki jih je nagovoril nekdanji predsednik Milan Kučan. Kritično je nastopil proti vladajoči politiki, izganjanju rdeče zvezde in razgrajevanju države.

"Brez veteranov se teritorialci ne bi imeli za kaj boriti"

Spomnil je, da rdeča zvezda in prapori nekaterih borcev niso imeli vstopa na proslavo rojstnega dne slovenske države, češ da so to simboli, ki delijo Slovence. A kaj bi branili slovenski teritorialci, če ne bi bilo Maistrovih borcev, tigrovcev in slovenskih partizanov, je opozoril nekdanji predsednik.

Meni, da se dogaja premišljen in že večkrat poizkušen načrt svojevoljne postavitve zgodovinskih mejnikov na novo, da bi z naporov za stvaritev slovenske države izključili vse tiste narodove silnice, ki jih na zgodovinsko prizorišče ni naplavil šele proces razpadanja jugoslovanske države.

"Slovenski zgodovinski spomin sega veliko dlje kot do leta 1990, ko naj bi se po izganjalcu zvezde šele začela zgodovina slovenske državnosti. Izbrisati se tega dela naše zgodovine ne da. Zapisan je v narodov spomin," je izpostavil Kučan.

"Vladajoča politika izgublja čut za pravičnost"

Prepričan je, da večji del strankarske politike, zlasti vladajoče, spregleduje vrednote, na katerih smo se utemeljili in se jim zavezali ob rojstvu države, da slabo upravlja z državo, da izgublja čut za pravičnost, solidarnost in dostojno življenje ter da postaja neobčutljiva za nakopičeno jezo in nezadovoljstvo ljudi. "Razkopava ideološke razklanosti in kljub obljubam, da tega ne bo počela, nenehno vrača temne pege preteklosti v današnji čas," je dejal Kučan.

Komentarjev 35
  • Tomaz Rdvn 22:46 29.julij 2012.

    Kaj ni tale ze globoko v penziji pa se vedno skrbi za blagor naroda...kje so bili vsi ko so nam studentom vzeli stipendije in ko se je zacelo v medijih govoriti da je pravicno za 1 euro hiso zapleniti in ...prikaži več ko so vzeli socijalno pomoc...kje...kje_

  • nina 09:48 15.julij 2012.

    A bo slučajno M.nad škofija dobili kakšno nagrado ker je naredila največ pufa NLB. Naj kar tisti plačujejo in dokapitalizirajo NLB KI SO JO UNIČILI,pobrat jim vse premoženje in zapret v guantanamo ,da nebodo delali več škode po SLOVENIJI zato ...prikaži več pa že narava protestira žal občutijo nedolžni.

  • nina 09:42 15.julij 2012.

    Do osamosvojitve smo živeli dobro .S edaj imamo totalitarizem naj hujše vrste skorunpirano,tajkunsko nepravno,nesocialno,zapufano na čigav račun državo,ki so jo uničili naši veljaki s podporo izdajalcev,ki so sodelovali s nacisti in fašisti in RKC še sedaj nas ne pustijo živeti ...prikaži več v miru in sožitju to delajo iz maščevanja škoda da niso počistili z usemi, da bi danes imeli mir pred njimi.A bo slučajno