Svet
21 ogledov

Vladimir Putin: Rusija ne pozablja!

Vladimir Putin Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin je v današnjem rednem letnem nagovoru v ruski dumi zagotovil, da Rusija ne bo pozabila dejstva, da je turška vojska sestrelila rusko vojaško letalo in da bodo to svojo potezo Turki zagotovo obžalovali.

Vladimir Putin je v letnem nagovoru poudaril, da se zagotovo ne bo spustil v igro žvenketanja orožja s Turčijo, poroča agencija Reuters. Dodal je, da bo Turčija nedvomno obžalovala svoje dejanje in "to ne le enkrat. "Motijo se tisti, ki menijo, da se bo reakcija Rusije ustavila pri trgovinskih sankcijah," je poudaril.

Putin je prav tako poudaril, da se ruska vojska v Siriji bojuje tudi za rusko varnost in dodal, da prizadevanja ene države v boju zoper mednarodni terorizem zagotovo ne bodo dovolj. "Vemo, kdo v Turčiji služi in dovoljuje teroristom, da kujejo dobiček," je bil Putin znova kritičen do Ankare in pri tem spomnil na ruske teze, da z nafto z Islamsko državo trguje sin turškega predsednika Tayyipa Recepa Erdogana.

Ruski predsednik je svoj govor sklenil z besedami, da se je Alah mogoče odločil kaznovati turške voditelje in da jim je pri tem morda odvzel ves razum.

"Imamo dokaze"

Predstavniki ruskega obrambnega ministrstva in vojske so medtem že včeraj na novinarski konferenci predstavili dokaze, ki po njihovih besedah neizpodbitno potrjujejo, da družina turškega predsednika kupuje nafto s strani Islamske države.

"Glavni potrošnik te nafte, ukradene njenima zakonitima lastnikoma Siriji in Iraku, je Turčija. Glede na razpoložljive informacije v tem kriminalnem početju sodeluje najvišje politično vodstvo v državi, predsednik Erdogan in njegova družina," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil namestnik obrambnega ministra Anatolij Antonov.

"Danes predstavljamo le del vseh dejstev, s katerimi razpolagamo, o tem, kako v regiji deluje povezana ekipa banditov in turške elite ter krade nafto svojim sosedam (...) ta nafta vstopa na ozemlje Turčije v ogromnih količinah," je nadaljeval.

Kot je še povedal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass, IS nezakonita trgovina z nafto letno prinese dve milijardi dolarjev dobička. Sergej Rudskoj iz generalštaba ruske vojske je medtem postregel s podatkom, da IS dnevno transportira do 200.000 sodov nafte in v ta namen razpolaga s kar 8500 cisternami.

"Nihče nas ne bo klevetal"

Tayyip Erdogan | Avtor: Reuters Reuters

Turški predsednik je današnje trditve Moskve iz Katarja, kjer je na obisku, zavrnil kot "klevetanje". "Nihče nima pravice sodelovati pri klevetanju Turčije in govoriti, da Turčija kupuje nafto od Daeša," je dejal in pri tem uporabil arabsko ime za IS.

Erdogan je sicer v ponedeljek dejal, da je pripravljen odstopiti, če bodo dokazane trditve ruskega predsednika Vladimirja Putina, da Turčija z džihadisti IS trguje z nafto. Če bo to dokazano, plemenitost našega naroda zahteva, da ne bi več ostal na položaju, je dejal Erdogan ob robu podnebnega vrha v Parizu.

Danes je to ponovil in zatrdil, da bo, če bodo ti očitki dejansko dokazani, še isti dan odstopil, poroča AFP. A kot je dodal, bi morali odstopiti tudi tisti, ki "širijo te klevete". Ponovil je tudi, da "Turčija ni izgubila svojih moralnih vrednot, da bi kupovala nafto od teroristične organizacije".

V Moskvi trdijo, da je Turčija pred tednom dni sestrelila rusko vojaško letalo na meji s Sirijo, da bi zavarovala dobavne linije nafte IS do Turčije. Putin je pred dnevi dejal, da so prejeli še dodatne podatke, ki potrjujejo, da to nafto, ki je proizvedena na ozemlju pod nadzorom IS in drugih terorističnih organizacij, v Turčijo prevažajo na industrijski ravni.

Komentarjev 14
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:04 05.december 2015.

    Turška letala so morala biti v zraku že precej prej preden je Rusija za par sekund prečkala turško zračno mejo (po videnju Turčije). Da ne govorimo o tem da Turčija več kot očitno nima urejene meje saj jo je podobno ...prikaži več kot pri nas dela Hrvaška samovoljno malce premaknila bolj proti Siriji za par hekatrjev. In na tej nedorečeni sporni meji je Turčija sestrelila ruska letala. Čeprav se je vedelo da ne letijo direkt na Turčijo ampak jo bi v najslabšem primeru samo oplazila.

  • Žurnalček 10:37 04.december 2015.

    Ti z letalstvom nimaš kaj dosti zveze kaj ? A bodo sestrelili tudi potniško , če temu v danem momentu odpove radio al pa crkne transponder !

  • Zdravko Plansak 05:00 04.december 2015.

    Vse je možno da je Rusko letalo bilo zadeto v Turškem zračnem prostoru a z tisto hitrostjo ko je imelo letalo je še letelo več kod dva kilometra zračne linije preden je treščilo slap kilometer od Turške meje namreč ko ...prikaži več je bilo zadeto ni kar pravokotno pričelo padati ampaj je še potovalo letelo izven Turškega zračnega prostora a če bi padlo takoj pravokotno bi padlo na Turško ozemlje zato mislim da dam več resnice Turčiji kod Rusiji ker Rusi so že bili pred tem bili opozorjeni da kršijo Turški zračni prostor kar nekaj krat a Rus kod Rus trmast je letel dalje in mislim da bo vse v prid Turčije in pika......lp.