Šport > Nogomet
70 ogledov

Za koga navija Putin?

Vladimir Putin Marakana Crvena zvezda Zenit 2011 EPA
Obisk kremeljskega mogočnika v Sloveniji je sprožil pravi val informacij o ruskem predsedniku. Mi smo preverili, za koga mu bije športno srce.

64-letni Vladimir Vladimirovič Putin je velik športni navdušenec. Mnogi vedo, da je v mladih letih treniral judo, ki ga občasno, tako kot karate, prakticira še danes.

V St. Peterburgu rojeni Putin je v svojem domačem mestu obiskoval pravno fakulteto, pri 23-letih diplomiral in bil rekrutiran v KGB. A do takrat ga je že prevzela ljubezen do lokalnega nogometnega kluba Zenit.

Omenjeno moštvo v časih Sovjetske zveze ni bilo konkurenčno moskovskim ekipam (pa tudi ne Dinamu iz Tbilisija in Dinamu iz Kijeva), ekipe iz prestolnice so primat obdržale tudi v prvih letih po razpadu SSSR.

Toda s Putinovim vzponom se je začel tudi vzpon Zenita. Klub je v zadnjih desetih letih osvojil štiri ruske državne naslove (2007, 2010, 2012, 2015), leta 2008 pa je prišel celo do lovorike v Pokalu UEFA in evropskem superpokalu.

S številnimi zvezdniki, ki so jih privabili milijoni z računa državnega podjetja Gazprom, je Zenit postal najuspešnejši ruski klub v zadnjih letih.

Denar za Zvezdo in podpora olimpijcem

Leta 2011 je Gazprom nekaj denarja namenil tudi beograjski Crveni zvezdi. Na stadionu Rajko Mitić (popularni Marakani) sta Zvezda in Zenit odigrala prijateljsko tekmo, po kateri je Putin dejal, da si želi, "da bi bila Zenit in Zvezda kmalu na vrhu Evrope."

Putin ima rad šport in je bil tudi precej glasen ob nedavnih dopinških aferah, ki so prizadele rusko olimpijsko reprezentanco za Rio 2016.

Putin se je zavzel za tiste, ki se niso nikoli v svoji karieri pregrešili in s svojo diplomatsko ofenzivo mnoge panožne zveze prepričal, da "čistim" Rusom dovolijo nastop v Braziliji

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.