Slovenija
62 ogledov

Vlado čaka nova interpelacija

Milojka Kolar Celarc Anže Petkovšek
SDS je že drugič vložila interpelacijo o delu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc.

V zdravniškem sindikatu Fides in sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum so podprli interpelacijo zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, ki so jo danes vložili poslanci SDS. "Zdi se mi čudno, da je opozicija tako dolgo čakala z interpelacijo," je v izjavi za STA dejal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

Po Kuštrinovih besedah se v tem mandatu na področju zdravstva pravzaprav ni nič naredilo: "Tudi ne na področju zakonodaje, kar je pogoj za reševanje problematike čakalnih dob. Dialog z zdravniškimi organizacijami, vključno z zdravniško zbornico, je v primerjavi s prejšnjimi mandati na najnižji ravni. Brez strokovnih analiz se je ministrica lotila združevanja bolnišnic."

Posebej kritičen je bil Kuštrin do predlogov novel zakona o zdravstveni dejavnosti in zakona o zdravniški službi: "Oba zakonska predloga sta nastala na hitro in brez soglasja strokovne javnosti oziroma zdravništva. Zdravniška zbornica ima po zakonu pravico in dolžnost, da sodeluje pri pripravi zakonodaje, pa je pravzaprav ni nobeden nič vprašal."

"Tudi druge zadeve, kot sta eNaročanje in centralno naročanje, so bile uvedena na hitro in brez premisleka, zaradi česar nastaja kup težav," je opozoril Kuštrin. Dodal je, da pa so bile številne poteze ministrstva "zgolj čisti piar".

Do ministrovanja Kolar Celarčeve je kritičen tudi predsednik Praktikuma Igor Muževič. "Ministrici je tuja vsaka rešitev, ki vključuje zgledovanje po bolj solidarnih državah z boljšim zdravstvenim sistemom, saj ocenjuje, da si Slovenci zaslužimo politični prevzem financiranja in organizacije zdravstva," je poudaril v izjavi za STA.

Po Muževičevi oceni je ministrica oseba z izrazito skromnimi kompetencami na področju zdravstvenega varstva: "Na žalost je sveto prepričana, da te kompetence presegajo znanje tujih in domačih strokovnjakov ter da se znanstvene raziskave motijo, ko dokazujejo, da bo s svojimi ukrepi povečala umrljivost prebivalcev Slovenije."

Muževič je dodal, da gre za neiskreno osebo, ki je požrla več ustnih in pisnih obljub: "S takšnimi ljudmi pa ni mogoče konstruktivno sodelovati."

Mladi zdravniki Slovenije pa so v izjavi za STA pojasnili, da želijo pri spremembah zdravstvene zakonodaje sodelovati izključno vsebinsko in predvsem konstruktivno. Zato se "nimajo želje opredeljevati do kakršnihkoli političnih odločitev," so izpostavili. "Nas pa žalosti, da se skuša uveljavljati spremembe zakonodaje na hitro, brez celostnega pristopa in brez konsenza s stroko," so še opozorili.

Sicer je SDS danes vložila že drugo interpelacijo zoper ministrico Kolar Celarčevo. Poslanka Jelka Godec je zanjo navedla več razlogov, zlasti pa so jih po njenih besedah vzpodbudile nekatere aktualne zadeve, tudi neurejeno stanje na ljubljanski pediatrični kliniki in pomanjkljivosti na področju zdravstvene zakonodaje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar praufo
    praufo 19:56 11.julij 2017.

    tak osebek ne more biti minister, preprosto treba se je zavedat, da si prekratek in nesposoben, pa saj to ni nič narobe, samo ne oklepaj se nekega položaja, ker delaš več škode kot koristi, maš penzijo pejd na vrt, v ...prikaži več hribe, na morje, pa pusti delo, ki ga ne moreš podelat ... tem ta starim je to težko dopovedat

  • valerijakregar 19:56 11.julij 2017.

    to tovarišico SO potegnili iz upokojenskega statusa !ker ni bilo primernejšega kandidata.na svojo ministrsko plačo prejema še 20% svoje pokojnine (ki niti slučajno ni majhna !!)z njo nismo dobili ministrice za zdravstvo, pač pa ministrantko za lobije ...prikaži več v zdravstvu.le to šteje !gre za težke mio € našega zdravstvenega denarja za "posvečene" dobavitelje !da ti sporni mio€ ne pridejo do sodišča, pa poskrbi vdani sluga harij furlan, ki za lastnega brata ni vedel, da že 20 let 3x-no služi s svojo "ponudbo" umetnih kolkov.ZA KOZLAT !!!!!!!!!!

  • Omega_v6 19:56 11.julij 2017.

    Res smo beda od države!! Kljub ogromnemu številu mladih sposobnih visokošolanih ljudi imamo ministrico ,ki bi morala biti že zdavnaj v penziji!! Cerar kako te ni sram,da ne vidiš kaj se dogaja?? Tebi je važno,da so ministri z RDEČO podlago ...prikaži več pa sploh ni važno ali delajo Sloveniji dobro ali slabo!!