Slovenija
20 ogledov

Vlomijo v nekaj sekundah

vlom v vozilo
1/5
Saša Despot
Lastniki avtomobilov in koles lahko marsikaj storijo sami, da ne postanejo žrtve kraje.


Policisti opozarjajo lastnike vozil, da lahko najbolj učinkovito zavarujejo svoje vozilo pred krajo z vgradnjo in uporabo mehanskih in elektronskih varnostnih naprav. 


Do vlomov v osebna vozila prihaja zlasti v večjih mestih, ko lastniki puščajo predmete na vidnih mestih v avtomobilu ali pa parkirajo na neosvetljenih mestih. Storilec po besedah vodje oddelke za premoženjsko kriminaliteto na GPU Aleša Kegljeviča lahko v vozilo vlomi v nekaj sekundah, povzročena škoda pa velikokrat presega vrednost ukradenega.


Policisti svetujejo, da na vidnem mestu v vozilu ne puščamo ničesar, kar bi lahko zbudilo zanimanje storilcev. Predmeti naj ne bodo v vozilu niti za kratek čas, torej niti tedaj, ko parkiramo vozilo pred vrtcem, da otroka pospremimo ali pa gremo ponj. Predmete je treba v času, ko nas ni v vozilu, pospraviti v prtljažni prostor, svetujejo policisti. 

Ključavnico speljite skozi kolo 

Previdni naj bodo tudi lastniki koles, ki naj tega vedno primerno zavarujejo, ga priklenejo s ključavnico, ki jo je treba speljati skozi prednje ali zadnje kolo in nato skozi okvir kolesa npr. na ograjo ali stojalo za kolo, je svetoval Vinko Stojnšek s Policijske uprave Ljubljana.Treba je uporabiti kakovostno ključavnico z označeno odpornostjo na poškodbe z različnimi predmeti in orodji. Ključavnice slabše kakovosti namreč za tatove niso nobena ovira, opozarjajo na policiji.

V prvem polletju letošnjega leta so obravnavali 1169 tatvin in velikih tatvin, kjer je bilo odtujeno kolo, lani pa je bilo takih primerov 2359.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.