Slovenija
578 ogledov

Vlomilci so spremenili navade

Vlomilec Profimedias
Število vlomov iz leta v leto niha, a se ves čas giblje v petletnem povprečju. So pa storilci v zadnjih letih spremenili svoje navade, če so v preteklosti odtujevali tehnične predmete, danes prednjačijo denar, nakit in dokumenti. Največ vlomov se zgodi na območju PU Ljubljana, več v naseljih kot zunaj njih.

"Storilci v zadnjih letih odtujujejo predvsem denar, nakit in dokumente manj pa tehnične predmete, kot so TV, računalniki ali različna električna orodja," o vlomih v stanovanjske objekte pravi Drago Menegalija iz Generalne policijske uprave. "V preteklosti, predvsem v letih po osamosvojitvi, pa smo bili priča vlomom, ko so storilci odtujevali tehnične predmete."

PREBERITE ŠE: 

Število vlomov po besedah Menegalije sicer niha, vendar se ves čas gibljejo v petletnem povprečju. "Trende je težko napovedovati," odgovarja na vprašanje, ali se je število vlomov po osamosvojitvi povečalo. "Pojav ene ali dveh skupin, ki organizirano izvršujejo vlome, lahko kaj hitro spremeni statistiko."

Število vlomov v stanovanjske objekte po letih | Avtor: Žurnal24 (vir: Policija) Žurnal24 (vir: Policija)

Skupna preiskanost vlomov se giblje med 10 in 15 odstotki in se povečuje. "Preiskovanje vlomov praviloma poteka v 'serijah' oziroma se s prijetjem posameznega storilca ali organizirane skupine hkrati preišče več dejanj iz preteklih obdobij," razlaga Menegalija. 

Najpogosteje vlamljajo moški, stari med 16 in 45 let, zelo pogosto pa kazniva dejanja izvršujejo 
osebe, ki so v preteklosti že bile obravnavane za tovrstna kazniva dejanja, t. j. specialni 
povratniki.

Število ukadenih predmetov po letih | Avtor: Žurnal24 (vir: Policija) Žurnal24 (vir: Policija)

"Storilci še vedno najpogosteje vlamljajo s pomočjo fizične sile," razlagajo pri GPU. "Gre za nasilno odpiranje vrat in oken, predvsem v pritličju, proti čemer se občani lahko zavarujejo z uporabo oziroma vgradnjo kvalitetnega stavbnega pohištva z več točkovnim zaklepanjem, na primer protivlomnih vrat. Priporočamo uporabo tako tehničnih kot tudi mehanskih varnostnih sistemov."

Vlomilec | Avtor: Profimedias Profimedias

Najraje vlamljajo v stanovanjske hiše, sledijo vlomi v vozila, stanovanja, gostinske lokale in trgovine. Pri tem največkrat uporabijo silo in v hiše vstopajo skozi balkonska vrata ali okna, v primeru stanovanj pa največkrat lomijo vložek cilindrične ključavnice. 

Povzročena škoda ob vlomih po letih | Avtor: Žurnal24 (vir: Policija) Žurnal24 (vir: Policija)

Največ vlomov na območju PU Ljubljana

Število vlomov je večje v stanovanjskih naseljih in manjše zunaj naselij, razlikuje pa se tudi geografsko po posameznih policijskih upravah. Največ jih je na območju PU Ljubljane, kjer so leta 2015 zabeležili 1158 vlomov, najmanj pa na območju PU Nova Gorica, kjer jih je bilo istega leta le 52. Število vlomov po posameznih letih se sicer iz leta v leto spreminja, a razmerja med posameznimi policijskimi upravami ostajajo približno enaka. Zadnjih 15 let vsa leta prednjači Ljubljana, ki je tudi največja po georgafskem obsegu in številu prebivalcev, na zadnjem mestu po številu vlomov pa sta PU Nova Gorica in PU Murska Sobota.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.