Šport
11 ogledov

Rosberg in Räikkönen izkoristila napako Hamiltona

VN Bahrajna štart
1/10
EPA
Na dirkališču v Manami je Nico Rosberg (Mercedes) na drugi dirki sezone prišel do svoje druge zmage. Drugi je bil Kimi Räikkönen (Ferrari), tretji pa Rosbergov moštveni kolega Lewis Hamilton.

Nemec Nico Rosberg je na začetku letošnje sezone zmagal še drugič zapored, po Avstraliji se je veselil še na dirkališču Manama v Bahrajnu. Skupno je to že njegova peta zaporedna zmaga, dobil je namreč tudi zadnje tri dirke lanske sezone.

Rosberg se je z drugega štartnega mesta v ospredje prebil že pred prvim ovinkom, v katerem je Lewis Hamilton po trku z Valtterijem Bottasom ostal na osmem mestu. Pred Britancem, ki se je hitro prebil do tretjega mesta, višje pa ni mogel, se je uvrstil še Kimi Räikkönen

Kvalifikacije dobil Hamilton

Tako kot v Avstraliji sta tudi na treningih za VN Bahrajna prevladovala dirkača Mercedesa Rosberg in aktualni svetovni prvak Hamilton. Britanec je v kvalifikacijah za 77 tisočink prehitel nemškega moštvenega kolega, ki je sicer dobil uvodno dirko v Avstraliji. 

Drugo startno vrsto sta si v kvalifikacijah privozila Ferrarija: Sebastian Vettel je bil tretji, Räikkönen pa četrti. Peto štartno mesto je zasedel Daniel Ricciardo v Red Bullu, šesto Valtteri Bottas v Williamsu, sedmo pa njegov moštveni kolega Felipe Massa. Stoffel Vandenone, ki je nadomestil poškodovanega Fernanda Alonsa, je z McLarnom osvojil 12. mesto.

Rosberg vso dirko branil prednost

Že med krogom za ogrevanje je Vettla na cedilu pustil motor in za Nemca se je dirka končala, še preden se je sploh začela. "Bilo je popolno presenečenje. Začel sem izgubljati moč, potem se je pokadilo in vedel sem, da je to to," je po smoli dejal nekdanji svetovni prvak.

Po štartu je Rosberg v prvem ovinku prišel pred Hamiltona, slednji pa je nato rahlo trčil in izgubil veliko mest. Po prvem krogu je vodil Rosberg pred dvojcem iz Williamsa - Masso in Bottasom. Četrti je bil Ricciardo, peti pa Räikkönen.

Hamilton je že do osmega kroga splezal nazaj na tretje mesto in začel loviti Rosberga in Räikkönena, ki se je brez večjih težav prebil pred Ricciarda in izkoristil dejstvo, da Massa ni mogel držati tempa vodilnih.

Po dobri polovici dirke je imel Rosberg pred Räikkönenom deset sekund prednosti, še štiri več pa pred Hamiltonom.

Vodilni trije so med 38. in 42. krogom opravili z zadnjim, tretjim postankom v boksih, vsi so nadaljevali na mehkih pnevmatikah. Pred sklepnim delom dirke je imel Nemec pred Fincem pet sekund naskoka, pred Britancem pa že 21 sekund.

Vse do konca se razmerja na vrhu niso pretirano spreminjala in Rosberg je v precej brezskrbni vožnji prišel do svoje druge zaporedne zmage v letošnji sezoni. Räikkönen je končal na drugem mestu z manj kot desetimi sekundami zaostanka, Hamilton pa na tretjem. Četrti je bil Ricciardo, Romain Grosjean pa je s petim mestom poskrbel za doslej najboljši dosežek novinca v karavani, ekipe Haas, šesti je bil mladi Max Verstappen s Toro Rossom.

Do točk so privozili še Danil Kvjat, veteran Massa in krivec Hamiltonove smole Bottas; za zelo uspešen debi v formuli 1 pa je poskrbel Belgijec Vandoorne, ki je na tej dirki vskočil kot zamenjava v McLarnu za Alonsa, Špancu po hudi nesreči v Avstraliji tokrat še niso dovolili nastopa.

Svetovno prvenstvo se bo nadaljevalo čez dva tedna z dirko na Kitajskem.

Rosberg: Start je bil ključen

"Start je bil zelo dober, to je bil ključ vsega. A čestitke moji ekipi, res so se izkazali, delo smo vsi skupaj opravili odlično," je po drugi letošnji zmagi povedal Rosberg.

Räikkönen je, kot ponavadi, ostal hladen: "Ni slabo. Glede na to, da start ni bil nič posebnega, sem še dosti iztržil."

Hamilton ni skrival, da si je želel več: "Zoprno, da se mi kar naprej dogajajo takšne stvari. Ni bilo enako kot v Melbournu, a na koncu je najpomembneje, da sem še iztržil nekaj točk."

VN Bahrajna (57 krogov, 308,238 km): 

1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 1:33:34,696 (povp. hitrost: 197,634 km/h)
2. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) +10,282
3. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 30,148
4. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 1:02,494
5. Romain Grosjean (Fra/Haas) 1:18,299
6. Max Verstappen (Niz/Toro Rosso) 1:20,929
7. Danil Kvjat (Rus/Red Bull) 1 krog
8. Felipe Massa (Bra/Williams) 1 krog
9. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 1 krog
10. Stoffel Vandoorne (Bel/McLaren Honda) 1 krog
...

SP skupno (2):

1. Nico Rosberg 50 točk
2. Lewis Hamilton 33
3. Daniel Ricciardo 24
4. Kimi Räikkönen 18
5. Romain Grosjean 18
6. Sebastian Vettel 15
7. Felipe Massa 14
8. Max Verstappen 9
9. Nico Hülkenberg 6
10. Danil Kvjat 6

Konstruktorji: 

1. Mercedes 83 točk
2. Ferrari 33
3. Red Bull 30
4. Williams 20
5. Haas 18
6. Toro Rosso 11
7. Force India 6
8. McLaren Honda 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.