Šport
10 ogledov

Drama v São Paulu, Hamilton še ni predal naslova

Marcus Ericsson São Paulo VN Brazilije
1/7
EPA
V São Paulu je na kar trikrat prekinjeni dirki, ki jo je krojilo vreme, zmagal Lewis Hamilton in odločitev o naslovu prvaka prestavil na zadnjo dirko v Abu Dhabiju.

Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Braziliji. V Sao Paulu je premagal moštvenega sotekmovalca Nemca Nica Rosberga in s tem odločitev o prvaku za sezono 2016 prestavil na zadnjo dirko v Abu Dabiju čez 14 dni.

Rosbergov načrt je bil preprost: zmagati in s tem pred zadnjo dirko dobiti neulovljiv naskok pred Hamiltonom. V igri je bilo še nekaj kombinacij, po katerih bi moral biti Nemec pred Britancem, a so se nazadnje vse izkazale zgolj za teorijo.

Dirka v Braziliji je imela dva dela; v prvem so dirkači več časa preživeli za varnostnim avtomobilom kot pa dirkali, v drugem pa so tudi navijači prišli na svoj račun in v zadnjih 20 krogih spremljali odprt boj, navdušil pa je mladi Nizozemec Max Verstappen, ki se je v zadnjih krogih z desetega mesta prebil do stopničk.

Dirka mnogih prekinitev

Po kakšni uri dogajanja v Braziliji je kazalo, da bodo dirko le težko speljali do konca. Močan dež je zalival bokse in stezo, start so najprej prestavili, potem pa začeli za varnostnim avtomobilom.

Sledili sta kar dve prekinitvi, prvo v 20. krogu je povzročil Finec Kimi Räikkönen, ki je svojega Ferrarija raztreščil ob ogradi ciljne ravnine. Pozneje so dirkači še enkrat šli v bokse v 28. krogu, zadnje večje posredovanje varnostnega avtomobila pa je v 48. zakrivil domači dirkač Felipe Massa, ki je tudi dodobra uničil svoj dirkalnik. To je bilo bridko slovo Brazilca, ki je vozil zadnjo dirko pred svojimi navijači, pozneje pa se je tudi čustveno in s solzami v očeh poslovil od njih, ko se je peš vračal v bokse.

Takrat se je sicer boj na stezi vendarle razplamtel. Med oba Mercedesa - Hamilton je vseskozi vodil, tudi ob obeh prekinitvah - se je sprva vmešal Verstappen, ki je drzno prehitel drugega Rosberga. Če bi ostalo pri tej razvrstitvi, bi imel Nemec pred zadnjo dirko le še devet točk naskoka. A je Red Bullov voznik pozneje zaradi napake, po kateri pa je mojstrsko ujel avto, in dveh postankov v boksih padel na deseto mesto.

Medtem ko sta v ospredju Mercedesa dokaj mirno vozila na prvem in drugem mestu, le enkrat je Rosberg zdrsnil, a še pravočasno ujel dirkalnik, pa je Nizozemec uprizoril pravi lov iz ozadja.
Po vrsti je prehiteval tekmece in se v nekaj krogih prebil tik za Sebastiana Vettla, s katerim sta imela vroč dvoboj že v Mehiki. Tokrat je Nemec potegnil krajšo, čeprav se je pritoževal, da ga je mlajši tekmec zrinil s steze, pozneje pa je krog pred koncem Verstappen prehitel še Sergia Pereza in dirkaču Force Indie v zadnjem trenutku še speljal mesto na stopničkah.

Čez 14 dni se obeta drama

Hamilton ima zdaj 355 točk, zaostanek na drugem mestu v SP pa je zmanjšal za sedem; ima jih le še 12 manj od Rosberga (367). Nemcu bo sicer za naslov prvaka zadoščalo že tretje mesto na zadnji dirki, če bo zmagal Hamilton.

Današnji zmagovalec pa je poskrbel še za en premik mejnikov formule 1. Dosegel je namreč že 52. uspeh v karieri ter s tem na večni lestvici najboljših vseh časov prehitel Francoza Alaina Prosta, tako da je zdaj sam na drugem mestu. Na prvem ostaja še nekaj časa nedosegljiv Nemec Michael Schumacher z 91 zmagami. Četrti na tej lestvici je Nemec Sebastian Vettel z 42 uspehi. Med še aktivnimi dirkači je Španec Fernando Alonso z 32 zmagami na šestem mestu.

VN Brazilije, izidi:

1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 3:01:01,335
2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) +11,455
3. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 21,481
4. Sergio Perez (Meh/Force India) 25,346
5. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 26,334
6. Carlos Sainz ml (Špa/Toro Rosso) 29,160
7. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 29,827
8. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 30,486
9. Felipe Nasr (Bra/Sauber) 42,620
10. Fernando Alonso (Špa/McLaren) 44,432
...

Skupni vrstni red SP:

1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 367 točk
2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 355
3. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 246
4. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 197
5. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 192
6. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 178
7. Sergio Perez (Meh/Force India) 97
8. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 85
9. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 66
10. Fernando Alonso (Špa/McLaren) 53
...

Konstruktorji:

1. Mercedes 722 točk
2. Red Bull 446
3. Ferrari 375
4. Force India 163
5. Williams 136
6. McLaren 75
7. Toro Rosso 63
8. Haas 29
9. Renault 8
10. Sauber 2
11. Manor 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.