Šport
19 ogledov

Hamilton zadal nov udarec Rosbergu

Lewis Hamilton VN Madžarske
1/10
EPA
Aktualni svetovni prvak Lewis Hamilton je na dirkališču Hungaroring zmagal tretjič zapored v letošnji sezoni in prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Britanec Lewis Hamilton je s tretjo zaporedno zmago v letošnjem svetovnem prvenstvu (48. v karieri) prvič v sezoni prevzel vodstvo v skupnem seštevku, pred edinim resnim konkurentom za naslov prvaka - moštvenim tekmecem v Mercedesu Nico Rosbergom, ima šest točk prednosti.

Na sobotnih kvalifikacijah si je s prednostjo 143 tisočink pred moštvenim kolegom "pole position" sicer priboril Rosberg. Tretje in četrto štartno mesto sta si zagotovila Red Bullova dirkača Daniel Ricciardo oziroma Max Verstappen, peto pa lanski zmagovalec VN Madžarske Sebastian Vettel v Ferrariju.

Sobotne kvalifikacije je krojilo vreme, kar petkrat so bile prekinjene. Tudi za nedeljo so meteorologi napovedovali spremenljivo vreme, a dež tokrat ni namočil asfalta.

Hamilton hitro do vodstva

Na suhi stezi se je Hamilton takoj po štartu prebil pred Rosberga, slednjega je za nekaj sekund prehitel tudi Ricciardo, a je Nemec hitro prišel nazaj na drugo mesto. Na svojih mestih sta ostala Verstappen in Vettel, na šestem mestu je po prvem krogu vozil Fernando Alonso z McLarnom.

Hamilton si je hitro privozil slabi dve sekundi naskoka pred tekmeci. Največ je na začetku izgubil Daniil Kvjat v Toro Rossu, z 12. je padel na 20. mesto, medtem ko se Ferrarijev Kimi Räikkönen ni uspel prebiti v ospredje.

Smola je doletela Jensona Buttna z McLarnom, ki je zaradi neupravičene komunikacije po radiu (ko je imel težave z zavorami) moral na kazenski postanek in se še dodatno oddaljil od vrha.

Od vodilnih je šel prvi v bokse Vettel, takoj za njim je sledil Ricciardo. Kmalu se je v bokse podal še Verstappen in veliko izgubil, saj je padel za Vettla, medtem ko se je pred njega momentalno prebil tudi prebujeni Räikkönen (brez postanka). 

Oba Mercedesa, ki sta tako kot Red Bulla "obula" mehkejše gume, sta po prvih postankih v boksih zadržala poziciji, Rosberg se je Hamiltonu približal na manj kot sekundo. Kmalu je postalo jasno, da sta Red Bulla na mehkejših pnevmatikah počasnejša od zasledovalcev. Britanec je po radiu o tem potožil ekipi.

Na polovici ostali še štirje

Po slabi polovici dirke (33. krog od 70-ih), sta bila poleg obeh Mercedesov (razlika 2 sekundi) v igri za zmago še Ricciardo in Vettel, ki sta zaostajala po 4,5 oziroma 7 sekund. Verstappen je bil že več kot 15 sekund zadaj, ostali pa več kot pol minute.

Takoj zatem je šel Ricciardo v bokse in začasno padel na peto mesto. Vettel je začel popuščati in kmalu zaostal za več kot deset sekund, nekaj metrov v primerjavi z Rosbergom pa je pridobil Hamilton. Ritma ni mogel držati Verstappen, Nizozemec je šel v 39. krogu še drugič v bokse.

V 42. krogu sta šla na postanek vodilni Hamilton in Vettel. Krog kasneje je sledil še Rosberg. Postanki niso premešali situacije na vrhu, vodilni so bili spet na "starih" pozicijah: Hamilton je imel pred Rosbergom več kot štiri sekunde naskoka, Ricciardo je zaostajal za več kot osem, Vettel pa več kot 15 sekund. Do 50. kroga se je prednost Britanca malce stopila.

Na koncu dvoboj Mercedesov

Lewis Hamilton VN Madžarske | Avtor: EPA EPA
V zaključku se je dirka prelevila v dvoboj Mercedesov za zmago. Rosberg se je močno približal Hamiltonu, na dobro sekundo zaostanka. Toda Britanec je imel pripravljen odgovor malce utrdil vodstvo (2,5 sek.) Ricciardo je medtem izgubljal stik.

Räikkönen je v boju za peto mesto pritiskal na Verstappna, od zadaj tudi rahlo trčil vanj, a ni mogel mimo mladeniča. Medtem se je, deset krogov pred koncem, Vettel povsem približal Ricciardu na tretjem mestu.

V 64. krogu je po manjši napaki Hamiltona Rosberg prišel tik za moštvenega tekmeca (0,6 sekunde). A Otočan je v vodstvu vzdržal vse do cilja in s tretjo zaporedno zmago prvič letos prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Ricciardo je ubranil tretje mesto pred Vettlom, Verstappen pa peto pred Räikkönenom. Sedmi je bil Alonso, osmi Carlos Sainz Jr. (Torro Rosso), deveti Valtteri Bottas (Williams), deseti pa Nico Hulkenberg (Force India).

VN Madžarske, izidi:

1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 1:40:30,115 (povp. hitrost: 183,978 km/h)
2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) +1,977
3. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 27,539
4. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 28,213
5. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 48,659
6. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 49,044
7. Fernando Alonso (Špa/McLaren) 1 krog
8. Carlos Sainz ml. (Špa/Toro Rosso) 1 krog
9. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 1 krog
10. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 1 krog
...

SP skupno (11/21):

1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 192 točk
2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 186
3. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 115
4. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 114
5. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 110
6. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 100
7. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 56
8. Sergio Perez (Meh/Force India) 47
9. Felipe Massa (Bra/Williams) 38
10. Carlos Sainz ml. (Špa/Toro Rosso) 30
...

Konstruktorji (11/21): 

1. Mercedes 378 točk
2. Ferrari 224
3. Red Bull 223
4. Williams 94
5. Force India 74
6. Toro Rosso 45
7. McLaren 38
8. Haas 28
9. Renault 6
10. Manor 1
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.