Slovenija > Komentarji in kolumne
29 ogledov

Voda je od vseh, dobiček za izbrance

Voda je dobrina vseh prebivalcev, dobiček pa si bodo delile le polnilnice.

Manca Borko | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Dvakrat sem preverila, ali držijo številke o višini nove koncesnine za vse proizvajalce pijač in termalna kopališča skupaj. So se na ministrstvu zmotili in iz milijard v odgovorih dobili milijone? Ne, sploh ne, dejansko so se odločili, da bodo koncesnino za črpanje vode znižali na nekaj deset tisoč evrov in očitno s tem našim proizvajalcem pijač, polnilnicam vode in termalnim kopališčem omogočili večjo konkurenčnost v primerjavi s tujino.

Dobički. Letos je pijačarski del Skupine Laško samo v prvih petih mesecih leta ustvaril za 11,4 milijona evrov dobička. Seveda ga niso ustvarili le zato, ker so lahko črpali poceni vodo. V bistvu je del skupine, Pivovarna Union, kot ena od redkih koncesnino za vodo ves ta čas plačevala. Pa so še vedno imeli dobiček. Ne morem oceniti, ali so bile koncesnine v višini 25 milijonov evrov, ki jih je za porabnike vode brez koncesij naračunalo računsko sodišče, gromozansko visoke. Zagotovo pa so zdaj naračunane smešno nizke. Voda je dobrina v lasti vseh, ki živimo v tej državi. Je kot nafta kakšne druge države. Naravni vir od katerega bi morali imeti, če se ta trži, dobiček vsi prebivalci. Sto načinov je, kako bi lahko koncesnine, če bi jih končno res pobrali, porabili v dobrobit prebivalcev, na primer z zagotavljanjem vodovodne napeljave, kjer je še vedno ni. Namesto tega pa so si proizvajalci pijač iz očitno dobre pogajalske pozicije izpogajali smešno nizko koncesnino za dobrino, iz katere kujejo dobičke in še odpustke za takrat, ko so vodo črpali na črno.

Komentar se nanaša na članek Vodi le dali ceno, a ne prav visoke.

Komentarjev 1
  • privat 22:03 23.avgust 2013.

    kako bo država zaščitila vodne vire z dvigom dajatev?? kdo pa je plačnik teh dajatev?? Mali človek ,ki že tako nima pravice na zdravo vodo! Zaščititi je treba tako..da koncesijo dobiš ,če financiraš stroške hidrovoda ,ki ga danes plačujemo mali ljudje!