Slovenija
219 ogledov

Vode ne preverjajo

jezero kred Andraž Sodja
Kreda. Težave pri dostopu do umetnega jezera, neznana tudi kakovost vode.

“Problemi so v dostopu in parkiranju pri umetnem jezeru Kreda. Izhajajo iz neurejenih lastniških razmerij, pa tudi neupoštevanja varstva okolja,” je težave v okolici jezera Kreda v Radovni pojasnil naravovarstveni nadzornik Tomaž Bregant.

Po njegovih besedah je nekaj površin za parkiranje v neposredni bližini ceste, trajna rešitev pa bi bila, kot pravi, vzpostavitev brvi za pešce prek Radovne. “Ob cesti je namreč precej površin za parkiranje,” je povedal in dodal: “Dostopne poti je lastnik objekta nekdanjega rudnika Kreda, ki je bil po denacionalizaciji vrnjen lastnikom, zaprl, česar ne bi smel. Na podlagi zemljiške dokumentacije njihov status namreč še ni urejen. Te težave pa se vlečejo že leta in leta.”

Za zdaj le opozorila

Bregant obiskovalce opozarja, da vožnja s kolesi po travnikih ni dovoljena. Za kršitve predpisov v parku so zagrožene visoke kazni, a niso še nikogar kaznovali. Za zdaj le opozarjajo, samo v soboto pa so izdali štiri opozorila. Obiskovalce jezera Kreda, ki je v vrhuncu poletne sezone precej priljubljeno med kopalci, nadzorniki pozivajo, naj upoštevajo dejstvo, da so zemljišča v okolici jezera v zasebni lasti, zato se morajo vesti temu primerno. V prihodnjih dneh sicer načrtujejo sestanek s predstavniki Občine Gorje, na katerem bodo občino pozvali, naj pomaga pri ureditvi razmer.

Voda ni testirana

Voda jezera Kreda ni vključena v program rednih testiranj kopalnih vod, so povedali na Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Kranj. Po besedah Majde Pohar so že večkrat dali pobudo, naj se Kreda in nekatera druga divja kopališča vključijo v seznam za monitoring, vendar se lokalna skupnost za to ni odločila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.