Slovenija
37 ogledov

"Iz ure v uro je slabše"

Poplavljenjo Planinsko polje
1/43
Nenad Bebić
Planinsko polje je v 12 urah v noči iz ponedeljka na danes že naraslo za 17 centimetrov.

"Stanje v vaseh Laze in Jakovica se iz ure v uro poslabšuje," pravi logaški župan Berto Menard. "Voda se še vedno dviguje in glede na vremenske napovedi, se obeta še poslabšanje že nastalih razmer." Prebivalcem poleg domačih gasilcev pomagajo gasilci celotne občine, z mednarodno pomočjo in vojsko.

Ogroženih deset objektov

"Največ težav je pri prevoznosti, saj je vas Jakovica prometno odrezana. Še vedno ni elektrike iz električnega omrežja (občina pomaga z agregatom) in s pitno vodo," pojasnjuje Menard. Še vedno je ogroženih deset objektov, pitno vodo pa dovažajo gasilci in vojska s cisternami.

Na območju Planine ogroženih 40 hiš

Težave imajo tudi na drugem koncu Planinskega polja. "Voda še vedno narašča v Planini, medtem ko se drugje umirja," je pojasnil Franc Šajn s postojnske civilne zaščite. "Vode je še vedno dosti tudi drugje, v Cerknici, Loški doški dolini ter na območju Knežaka in Bača."

Predstavniki Agencije RS za okolje so na včerajšnjem sestanku v Planini napovedali, da naj bi se vodna gladina Planinskega polja dvignila še za dodatnih 40 centimetrov. Planinsko polje je v 12 urah v noči iz ponedeljka na danes že naraslo za 17 centimetrov, gladina pa še vedno narašča, je povedal predsednik GZ Postojna Marko Simšič.

Danes so tako v Planini že evakuirali živino enega od kmetov, ki je za živali imel pripravljeno rezervno lokacijo. V kolikor bi se črni scenarij, ki ga je napovedal Arso, v prihodnjih dneh uresničil, bi bilo samo na območju Planine ogroženih dodatnih 25 objektov, poleg 15, ki jih je voda že dosegla.

Krka se bo ustalila

Medtem ko se ojezerjene površine na Notranjskem in Krasu ohranjajo, gladine rek, ki so v ponedeljek naraščale, zaradi prenehanja padavin upadajo. Narašča le še reka Krka, ki bo danes čez dan dosegla svoj največji pretok, nato pa se bo po napovedih Agencije RS za okolje ustalila.

V sredo in četrtek ter proti koncu tedna meteorologi pričakujejo nove padavine, s tem pa tudi naraščanje rek in povečevanje poplavljenih površin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.