Svet
115 ogledov

Vodice nočejo pijanih turistov

najstniki alkohol popivanje Shutterstock
V znanem hrvaškem letovišču Vodice pri Šibeniku so postavili table v hrvaščini in angleščini, ki opozarjajo na prepoved pitja alkohola na javnih mestih. Vodice so se tako pridružile številnim hrvaškim krajem, ki skušajo preprečiti mladim, da bi popivali v poznih nočnih urah ter kalili red in mir.

Mestni svet v Vodicah je že lansko jesen odločil, da bo kazen za kršitev prepovedi 500 kun (66 evrov), a so ukrepe začeli izvajati šele ta teden, da so se prebivalci Vodic lahko prilagodili novim pravilom.

Županja Vodic Branka Juričev Martinčev je pojasnila, da predvsem nameravajo rešiti problem popivanja mladih na javnih mestih, ker so potem hrupni, se neprimerno vedejo ter uničujejo javno in zasebno lastnino. Dejala je še, da želijo v Vodice pritegniti družine, ki pa jih običajno motita nered in hrup na ulicah.

Po njenih besedah to ne pomeni, da bodo mestni redarji oglobili vsakega turista, ki bo pil alkohol na ulici ob nabito polnem lokalu ali med zabavo na odprtem.

Denarna kazen ali opomin

Podobne odločitve so sprejele tudi mestne oblasti na Reki, v Zagrebu, Osijeku, Slavonskem Brodu, Karlovcu in Makarski, napovedali so jih tudi v Splitu in Dubrovniku. Ponekod kazni znašajo 1000 kun (132 evrov).

Glede na izkušnje z Reke so že z opozorili dosegli pozitivne rezultate. Lani sprejeto odločitev o prepovedi pitja alkohola izvajajo od začetka aprila in za zdaj niso napisali še nobene kazni. So pa izdali več deset pisnih opominov.

Mestni redarji in policisti na Reki opravljajo nadzor praviloma vsak konec tedna med 23. in 2. uro, pri čemer je preventivni ukrep že sama prisotnost oseb v uniformah, so za današnjo izdajo reškega časnika Novi list povedali na reški mestni upravi. Denarna kazen pa je po njihovih navedbah skrajen ukrep.

Vsebine, povezane s starševstvom in odnosi tudi na forumih med.over.net.

Komentarjev 9
  • mph 19:53 22.april 2015.

    Ah, minus od janševika. Ali balkonskega jodlarja. Ja, kaj hočemo, Tuđman je dejansko dosegel svoj kult lika v meri, v kakršni pač Janši pri nas le ni uspelo.

  • mph 17:10 22.april 2015.

    Res je, kdo bi si misil, da je Tuđmanlandija toliko napredovala v zadnjem času.

  • mph 17:10 22.april 2015.

    Probaj se sprehodit po kakšni ameriški ulici samo s steklenico alkoholne pijače po ulici. Ne vem iz prve roke, sta pa mi povedala dva prijatelja. Zato imajo sicer vsi steklenice v papirnatih vrečkah, da samo grlo flaše ven moli. :-)