Zdravje
60 ogledov

Vodite dnevnik cvetnega prahu?

Cvetoče drevo, alergija Profimedias
Spletni program vam prikaže, katere vrste alergenega cvetnega prahu so bile navzoče v zraku na območju, kjer se nahajate v določenem času.

Vsi, ki trpite za alergijo na cvetni prah, lahko beležite svoje simptome v spletnem Dnevniku cvetnega prahu, ki ki ga najdete na spletni strani Nacionalnega instituta za varovanje zdravja (Nijz).

Program vam bo prikazal, katere vrste alergogenega cvetnega prahu so bile navzoče v zraku na območju, kjer ste bili v določenem času.

Na Nijz kljub temu opozarjajo, "da informacije, ki jih pridobite na tej strani" ne nadomestijo alergološkega testiranja, ki ga opravi zdravnik, so pa v podporo pri samoopazovanju in preventivnem obnašanju:

Čeprav Dnevnik cvetnega prahu ne more nadomestiti alergološkega testiranja, pa pomaga spoznati, ali so res občutljivi na cvetni prah in na katere vrste.

(Foto: Barbara Milavec) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Dnevnik kot pripomoček pri diagnostiki in zdravljenju.

Tako se lahko o izbere tudi možnost prikaza podatkov v grafični obliki. Izriše se krivulja z izbranimi simptomi in krivulja obremenjenosti zraka s cvetnim prahom za izbrano časovno obdobje.

Če se krivulji simptomov in cvetnega prahu ujemata, lahko uporabnik sklepa katera vrsta cvetnega prahu je izzvala simptome.

Napoved obremenjenosti od 18. do 21. aprila

V nižinah se sezona cvetnega prahu breze zaključuje. Preobčutljivim na brezo lahko težave z zdravjem povzroča tudi cvetni prah gabra, bukve in hrasta. "V Primorju pričaakujemo nizko obremenitev cvetnega prahu trav," so v napovedi za te dni zapisali na Nijz.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.