Svet
57 ogledov

Vodja Al Kajde: "Ni prav kar počnete, a lahko sodelujemo"

Džihadisti EPA
Po dolgotrajnem molku, se je oglasil vodja Al Kajde Ajman Al Zavahiri, ki je v dveh avdio posnetkih okrcal ravnanje Isisa, hkrati pa kalifatu, ki ga vodi Abu Bakr Al Bagdadi ponudil roko za sodelovanje.

Skoraj dve leti sta Al Kajda in Isis bojevala nenavadno bitko, ko gre za premoč v globalnem džihadizmu.  

Abu Bakr al-Baghdadi | Avtor: EPA EPA

Al Kajda se je sodelovanju z Isisom odrekla v začetku leta 2014, ker Abu Bakr Al Bagdadi ni upošteval njihove zahteve naj ne napadejo Sirije. Al Kajdina celica v Siriji je sicer zelo sovražno nastrojena zoper bojevnike Isisa. 

Zdaj vodja Al Kajde Ajman Al Zavahiri poziva skrajneže v Iraku in Siriji naj sodelujejo v boju proti skupnemu sovražniku. Če bodo njegove nasvete upoštevali, bi to lahko na bojiščih v Siriji pomenilo velike spremembe – režimska vojska Bašarja Al Asada je imela namreč zaradi nesoglasij med različnimi skupinami skrajnežev, na terenu lažje delo. 

Ne strinja se z ravnanjem Isisa, vendar ...

Al Zavahiri v posnetku poudarja, da je Al Bagdadi razdelil muslimansko skupnost. V večjem dele posnetka Al Zavahiri benti zaradi vodje Isisa in poudarja, da Al Kajda kalifata ne priznava.

Toda kljub napakam Al Bagdadija in njegovih podpornikov, je treba izpostaviti sodelovanje z njimi, še pravi šef Al Kajde in dodaja: "Naš boj je večji od mene in njihove želje po vzpostavitvi kalifata." 

Ayman al Zavahiri | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Toda, po drugi strani prvi mož Al Kajde poziva k enotnosti. Doslej je vodstvo organizacije zahtevalo, da se Isis podredi Al Kajdi, zdaj poudarjajo, da je treba boje med mudžahedini v Siriji prekiniti.

"Zato pozivam k sodelovanju z Abu Bakr Al Bagdadijem in njegovimi brati, da bomo v boju proti sovražnikom islama močnejši," je še dodal in v isti sapi poudaril, da bo načrt padel v vodo, če se bodo poskušali izogibati širiatskemu pravu ali bodo obrekovali muslimane iz vrst Al Kajde. 

Obeta se nevaren scenarij

Povsem mogoče je, da si želi prvi mož Al Kajde pripraviti teren za primer, če bi Al Bagdadija ubili in bi vodenje Isisa prevzela bolj spravljiva oseba. 

A učinek njegovih besed je po ocenah strokovnjakov zelo nepredvidljiv. 

Premirje ali, še slabše, sodelovanje med Al Kajdo in Isisom bi bila slaba novica za Assadov režim, pa tudi Združene države Amerike in različne skupine upornikov v Siriji. 

Na ameriškem inštitutu za preučevanje vojne poudarjajo, da bi taktično ali operativno sodelovanje med Isisom in Al Kajdo pomenilo nevaren scenarij, ki bi lahko vodil k povečanju terorističnih napadov na cilje v državah Zahoda.

K temu v svojem govoru poziva tudi Al Zavahiri: "Začnite napadati domove in mesta križarjev iz Zahoda, predvsem Amerike!" 

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 12