Svet
43 ogledov

Vodja Islamske države naj bi se skrival v Libiji

Abu Bakr al Bagdadi Profimedias
Iranska tiskovna agencija trdi, da se Abu Bakr al Bagdadi skriva v libijskem Sirtu, mestu, ki velja za najbolj varno zatočišče islamistov na svetu.

Vodja skrajne sunitske milice Islamska država Abu Bakr al Bagdadi naj bi pobegnil v Libijo, natančneje v mesto Sirt, potem ko se je zdravil v Turčiji zaradi poškodb, ki jih je utrpel v zračnem napadu na konvoj oktobra letos v nemirni iraški zahodni provinci Anbar, trdi iranska tiskovna agencija Fars. 

Preko Sirije v Turčijo in od tam v Libijo

Po zračnem napadu so ga po poročanju agencije odpeljali v sirsko mesto Raka, kjer so mu zdravniki z operacijo rešili življenje, a so ga zaradi pomanjkanja potrebnih zdravstvenih sredstev morali premestiti. Prepeljali so ga na zdravljenje v Turčijo, od tam pa v rojstni kraj libijskega diktatorja Moamerja Gadafija, ki ga nadzorujejo uporniki. 

Viri, na katere se sklicuje agencija, trdijo, da so je v Turčiji preživel le nekaj dni. V Libijo so ga premestili zaradi strahu, da koalicija pod vodstvom ZDA in iraške varnostno-obveščevalne službe zapirajo krog okoli njega. 

Abu Bakr al Bagdadi  | Avtor: Profimedias Profimedias
Islamisti vladajo v Sirti

Fars je citiral libijski vir, ki je dejal: "Medtem ko ga vsi iščejo v Iraku in Siriji, ga nobeden ni pričakoval v Sirti. Če bi bil izpostavljen nevarnosti, je Sirta zadnje mesto na zemlji, kjer bi bil ogrožen, saj gre za najvarnejšo utrdbo Islamske države na svetu."

Kaos v Libiji z različnimi uporniškimi skupinami, ki se borijo za oblast po padcu Gadafijevega režima leta 2011, je po poročanju tujih medijev omogočil Islamski državi, da je pridobila močan vpliv v obalni Sirti, vzhodno od Tripolija.

Islamska država se je v Libiji prvič pojavila leta 2014, ko se je skupina libijskih upornikov vrnila iz Sirije in se reorganizirala v pristaniškem mestu Derna in razglasila vzhodno Libijo za provinco kalifata.

Komentarjev 8
  • kapibara 16:35 27.december 2015.

    Oooo, na podlagi raketriranja gre pa kaki tudi v vertikali... direkt, po hitrem postopku, brez čakalnih vrst..

  • mph 12:06 10.december 2015.

    In ker Ameri aktivno podpirajo Turčijo in blago posredno ISIS ... bi se takoj oglasili. Banda ušiva kapitalistična.

  • KLOBO 10:59 10.december 2015.

    Erdogan nateguje celotno EU, češ da je zaveznik v koaliciji zoper IS, dejansko pa je Turčija gnezdo zla in vsi skrajneži IS, ki so bili kakorkoli ranjeni, se zdravijo v Turčiji. Po vrhu pa bo EU plačala še težke miljadre ...prikaži več Erdoganu. Tudi naši kimavci, ki hodijo v Brusel na kremšnito in noč prespat za 800 € na noč, so enaki bebci kot šefi EU, ki jih Turki vlečejo za nos. Putin je edini , ki je sprevidel hinavščino Turkov in ukrepa tako kot motra. Muslije pošilja k bogu Alahu v horizonalnem položaju..