Svet
8 ogledov

Vodji Al Kaide za ženo izbral Hrvatico

teroristi, ANWAR AL-AWLAKI Žurnal24 main
Svoje življenje sem nosil na nitki. Le en napačno izgovorjen stavek in bil bi mrtev, pravi nekdanji dvojni agent, ki naj bi pomagal odkriti vodjo Al Kaide v Jemnu. Obljubljenih petih milijonov evrov ne bo dobil.

"Pol desetletja sem živel med dvema svetovoma in imel dve identiteti. Le en napačno izgovorjen stavek bi me lahko stal življenja," razlaga Morten Storm, ki je živel in delal za najvišje ljudi Al Kaide, hkrati pa za zahodne obveščevalne službe. "Imel sem več imen in več osebnosti. Bil sem Morten Storm, Murad Storm, Abu Osama in Abu Mujahid."

Od prestopnika do skrajneža

Storm je bil najstniški prestopnik, zaradi pretepov in oboroženega ropa je pri 18-ih pristal v zaporu. Njegovo življenje se je spremenilo, ko je naletel na knjigo o preroku Mohamedu. "Mislil sem, da sem našel resnico, " pravi. Preselil se je v Jemen, se naučil arabsko in se pridružil džihadistom,  sinu dal ime po ubitem vodji Al Kaide Osami Bin Ladnu in sodeloval je z enim od vodij Al Kaide v Jemnu Anwarjem al-Awlakijem. 

"Bil je izjemen, zelo dragocen agent."

"Trajalo je nekaj časa, da sem odkril številna protislovja. Ko sem vsa ta protislovja vedno bolj dojemal, se v srcu nisem več počutil musliman," o spreobrnitvi razlaga Storm, ki je nato stopil v stik z danskimi agenti in jim zaupal, da se želi boriti proti terorizmu. "Bil je izjemen, zelo dragocen agent. Imel je dostop do ljudi, za katere smo si zelo intenzivno in dolgo časa prizadevali, da bi jih našli," razlaga nekdanji vodja danske obveščevalne službe Pet Hans Jorgen Bonnichesen. Zaradi teh sposobnosti ga je najela tudi ameriška obveščevalna služba CIA. 

Za ženo izbral Hrvatico

Ko ga je Al-Awlaki zadolžil, naj mu najde svetlolaso evropsko ženo, je poiskal Hrvatico Ireno Horak, ki je nedavno sprejela muslimanko vero in se preimenovala v Aminah. CIA je Stormu plačala 250 tisoč dolarjev, da je Horakovi v kovček namestil sledilno napravo. Vendar pa je morala nevesta kovček odvreči, še preden je srečala ženina. Američani so bili besni zaradi propadle akcije in Storma niso kontaktirali šest mesecev, kasneje pa znova navezali stik in mu obljubili pet milijonov evrov za informacije, ki bi jih pripeljale do aretacije ali smrti jemenskega vodje Al Kaide. 

CIA in Pet prelomili obljube

Al-Awlakija naj bi ubili med obstreljevanjem leta 2011, Storm zatrjujem, da so ga našli z njegovo pomočjo, vendar Američani trdijo, da so do njega prišli po poti drugih obveščevalnih poteh, zato obljubljenih petih milijonov ne bo dobil.

Storm je nehal delati tako za ametriško kot dansko obveščevalno službo, ki pa mu je, da svoje zgodbe ne bi objavil javno, ponujala več kot 260 tisoč dolarjev. Ponudbe ni sprejel, ker je, kot pravi, Pet prelomil številne obljube, med drugim tudi obljubo, da bo ponudil stalno prebivališče na Danskem njegovi nekdanji ženi iz Jemna. 

Storm se zaradi groženj militanstnih islamistov, ki so bili nekoč njegovi tovariši, skriva. Borci Islamske države v Sirijo so lani objavili video v katerem je bila tudi njegova slika."Ali ti prerežejo vrat, ali te obglavijo, ali obesijo ali križajo," pravi Storm.

Ameriška televizijska hiša CNN, ki mu je Storm ekskluzivno razkril svojo zgodbo, je večkrat skušala pridobiti odziv CIE, vendar ta delovanja Storma ni želela komentirati. Prav tako Stormove zgodbe niso komentirali uslužbenci v danski obveščevalni službi Pet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.