Slovenija
77 ogledov

Vodo bodo lahko odklopili maja

zoran janković Saša Despot
Vo-Ka bo lahko že sredi maja neplačnikom odklopil vodo. Število teh se je po letu 2006 povečalo, in to je tudi razlog, da so na Mestni občini Ljubljana (MOL) pripravili spremembe odloka.

"Če ne bi odloka o oskrbi s pitno vodo sprejeli takoj, bi bil to poziv vsem, naj vode ne plačujejo." Tako je ljubljanski župan Zoran Janković sinoči pojasnil, zakaj je mestni svet odlok obravnaval po hitrem postopku in javnemu podjetju Vodovod - Kanalizacija (Vo-Ka) omogočil, da bo lahko že sredi maja neplačnikom odklopil vodo. Število teh se je po letu 2006 – pred tem je bil odklop mogoč – povečalo, in to je tudi razlog, da so na Mestni občini Ljubljana (MOL) pripravili spremembe odloka.

Ni brezplačna pravica

"Ukrep ni usmerjen proti socialno ogroženim. Popolnoma jasno je, da se nekateri izogibajo plačilu vode," je podžupan Aleš Čerin odgovoril na pomisleke Metke Tekavčič iz SD: "Verjamem, da vode med drugim ne plačujejo gostinci, ki bi lahko plačevali. Ampak če jo bomo odklopili samo enemu, ki računa ne more plačati, je že to preveč." Aleš Kardelj iz Desusa je odvrnil, da računi za plačilo vode niso tako visoki, da bi povzročili socialne probleme, in da je neplačnike treba kaznovati. "Oskrba s pitno vodo je res ena od osnovnih javnih dobrin, ki jih mora zagotavljati lokalna skupnost. Ni pa to razlog, da nekateri uporabniki to obvezo občine razumejo kot pravico, ki je brezplačna," je povedala Irena Razpotnik, vodja oddelka za gospodarske dejavnosti in promet MOL. V Vo-Ki so dodali, da je bil lani največji dolg fizične osebe skoraj sedem tisoč evrov, podjetja pa 128 tisoč evrov. Proti njima je že začela sodni postopek za izterjavo – lani je sprožila 932 takih predlogov, da bi izterjala dolgove, leto prej pa 699.

Komentarjev 4
  • DUSANJ2000 16:56 24.april 2012.

    In o tem odloča Jankovič, ki sam toliko let ni plačeval vode. Kar spomnite se.

  • seenamojca 09:33 24.april 2012.

    Se absolutno strinjam s tabo, punca05. Če nekaj mesecev ne plačuješ vrtca, se otroka avtomatsko izpiše. Res ne vem, kaj je v tem tako zahtevnega. In preden začne kdo udrihati s socialnimi primeri - res socialni primeri ne plačujejo vrtca, ...prikaži več oziroma ga sorazmerno dohodku malo plačujejo.

  • Veteran 09:05 24.april 2012.

    Ta balkanski mešetar Janković s podražitvami presneto skrbi za socijalno državo. Polna usta ima v parlamentu glede socijalne države, v resnici pa ni tako. Še vedno skrbi za sebe in sinove, ki pridno odvajajo davke v finančne oaze.