Slovenija
12 ogledov

Voda že teče v grlo

Delo na cesti Shutterstock
Časa za pogajanje socialnih partnerjev še bore malo.

Danes socialni partnerji nadaljujejo pogajanja o reformi trga dela. Morali bodo pohiteti, saj je odprtih še veliko vprašanj, časa pa imajo le še do naslednjega torka, ko poteče rok za vlaganje dopolnil za plenarno sejo državnega zbora, oziroma do 4. marca, ko bodo o reformi razpravljali v državnem zboru.

Popisovanje členov, o katerih se ne strinjajo

Danes bodo pogajalci predvidoma nadaljevali evidentiranje odprtih členov v predlogu zakona o delovnih razmerjih (ZDR), pričakujejo pa tudi kompromisne predloge in zapiranje določenih vprašanj. Kot kaže, bo zbližanje najtežje pri agencijskem delu, odpovednih rokih in odpravninah pri upokojitvi.

1)    Agencijsko delo: zakon predvideva 25-odstotno kvoto, sindikati pripravljeni pristati na 15-odstotno, delodajalci zavračajo omejevanje
2)    Odpovedni rok: zakon predvideva, da bi trajal največ 60 dni, sindikati želijo 90-dnevnega, delodajalcem se zdi sprejemljiv največ 30-dnevni.
3)    Odpravnina pri upokojitvi: zakon predvideva, da bi jo dobil tisti delavec, ki je pri zadnjem delodajalcu najmanj pet let. V gospodarstvu si želijo odprave oz. omejitve te pravice.

Komentarjev 1
  • dragec 08:56 20.februar 2013.

    PREDLOG - DELAVCEM UKINITI VSE PRIVILEGIJE, KAKŠNA SOCIALA, KOPIRAJMO AVSTRIJO!!!!. ja, res je kopirajmo Avstrijo, samo naši politiki to ne peše. V Avstriji delavec dobi 1300 EUR OD, delodajalec državi da cca 400 EUR. V SLO delavec dobi 700 EUR, ...prikaži več državi da še dodatnih 700 EUR. Draga je ta naša Slovenija.