Slovenija
34 ogledov

Nevede pomagala vohuniti lastna obveščevalna služba

Angela Merkel Reuters
Nemški Spiegel je v četrtek poročal, da je NSA v okviru nadzora groženj Zahodu BND več let pošiljala na tisoče tako imenovanih selektorjev za namene nadzorovanja.

Nemčijo pretresa obveščevalni škandal, saj naj bi domača obveščevalna služba BND ameriški Agenciji za nacionalno varnost (NSA) nevede več let pomagala vohuniti za nemškimi in drugimi evropskimi podjetji ter tudi politiki. Zadevo sedaj preiskuje nemško zvezno tožilstvo.

Nemški Spiegel je v četrtek poročal, da je NSA v okviru nadzora groženj Zahodu BND več leto pošiljala na tisoče t. i. selektorjev, kot so na primer IP naslovi ali številke mobilnih telefonov za namene nadzorovanja. Ti selektorji so bili v sistemih BND shranjeni za nadzorovanje v številnih regijah sveta.

A že leta 2008 so sodelavci BND prvič opazili, da je nekaj od teh selektorjev v nasprotju z nalogami nemške obveščevalne službe. Namesto tega je prek teh selektorjev NSA načrtovano iskala informacije o evropskih tarčah, med katerimi je bil tudi proizvajalec letal in orožja Airbus, prav tako pa francoske oblasti. A BND ni ukrepala in ni sistematično preverila seznama selektorjev.

Razburjena koalicija in opozicija

Ta iskalni seznam je bil šele po razkritjih ameriškega žvižgača Edwarda Snowdna natančneje pregledan. Pri prvem pregledu je bilo ugotovljeno, da je 2.000 selektorjev nasprotovalo evropskim in nemškim interesom. Še nadaljnja preiskava je ugotovila, da je bilo teh spornih iskalnih zahtev več deset tisoč, še piše Spiegel.

O obveščevalnem škandalu je v sredo zvečer vodja kabineta nemške kanclerke Angele Merkel Peter Altmaier obvestil parlamentarno komisijo, ki preiskuje pretekle očitke o vohunjenju NSA. Kabinet kanclerke naj bi BND o tej aferi obvestila šele marca 2015, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Škandal je razburil tako koalicijo kot opozicijo. Zadevo bo sedaj preverjalo zvezno državno tožilstvo, je napovedal Patrick Sensburg, vodja parlamentarne komisije, ki preiskuje vohunjenje NSA. Še drug član komisije, Andre Hahn, je celo zatrdil, da je morebiti prišlo do izdaje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.