Slovenija
82 ogledov

Vojašnica Franca Rozmana Staneta odslej v Celju

Roman Jakič Saša Despot
Minister za obrambo Roman Jakič je danes Vojašnico Celje slovesno razglasil za Vojašnico Franca Rozmana Staneta.

Ob tej priložnosti so tudi odkrili ploščo z novim napisom vojašnice. Minister Roman Jakič se je za novo poimenovanje vojašnice odločil, ker je legendarni komandant Stane pomembno sodeloval v bojih proti okupatorju na Štajerskem in tudi na Celjskem.

Minister je v nagovoru dejal, da se z današnjim slovesnim dejanjem približujemo cilju, da bi bili vsi pomembnejši vojaški objekti Slovenske vojske (SV) poimenovani po posebej pogumnih in zaslužnih ljudeh v naši vojaški in državotvorni zgodovini. Ob tem si Jakič želi, da bi tudi vojašnica SV v Murski Soboti kmalu dobila ime po zaslužni vojaški osebnosti.

Priznanje velikemu poveljniku

Po Jakičevi oceni poimenovanje celjske vojašnice po Francu Rozmanu Stanetu temelji na več dejstvih. Prvo je, da vse naše velike osebnosti, ki so se bojevale in celo žrtvovale svoje življenje za svobodo, samostojnost in suverenost našega naroda v kateremkoli zgodovinskem obdobju, zaslužijo, tako Jakič, naše globoko spoštovanje ter vidno mesto na ulicah, ustanovah in vojaških objektih.

Minister tudi meni, da je partizanski boj med drugo svetovno vojno na naš narod pomembno vplival - utrdil ga je, okrepil njegov uporniški značaj in ga opremil z vojaškimi znanji in izkušnjami. Za Jakiča je bil komandant Stane izjemen vojak in vojaški poveljnik, celotno obdobje, ki ga je preživel v vojaški suknji, pa se je boril proti fašizmu in nacizmu ter je pomembno prispeval k osvoboditvi slovenskega ozemlja izpod okupatorja.

Selitev iz Most v Celje

Po Jakičevih besedah v vojašnici, ki je dobila ime po enem prvih Slovencev, ki so vojaško delovali izven slovenskega ozemlja na strani demokratičnih in svobodoljubnih sil, delujejo pripadniki 20. pehotnega polka, čete vojaške policije ter čete za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo rodovskega bataljona 72. brigade. Prav tako v celjski vojašnici, ki je danes pripravila Dan odprtih vrat, delujejo gorske čete 132. gorskega polka, čete vojaške zdravstvene enote in tudi zaposleni v celjski upravi za obrambo.

Jakič je sicer v četrtek na podlagi zakona o obrambi podpisal odredbo o preimenovanju Vojašnice Celje v Vojašnico Franca Rozmana Staneta. Do lanskega junija je ime po partizanskem komandantu nosila vojašnica v ljubljanskih Mostah. Tedanji minister za obrambo Aleš Hojs jo je sklenil preimenovati v vojašnico Edvarda Peperka, ki je umrl med desetdnevno vojno leta 1991. Hojsovo dejanje je Jakič danes ocenil kot krivično, saj so bili po njegovem mnenju prizadeti številni borci narodnoosvobodilne borbe.

Komentarjev 9
  • Oxxo 20:29 28.maj 2013.

    1. Kasarne ne obstajajo več. Za to obstaja beseda vojašnica.2. Ne vem, od kje ti ideja, da se bo vojašnica v Mostah prodala?

  • dragec 17:42 19.maj 2013.

    Glej ga, skupaj sva podpisala peticijo za ukinitev vojske - a on "ratal abrambni ministr" temu pravimo .....kako?????

  • dragec 09:20 19.maj 2013.

    VOJAŠNICO V MS LAHKO PREIMENUJEJO V "MURA AHA", ALI PO ENEM OD TISOČE BREZPOSLENIH DELAVCEV. NEHAJMO Z FRAZAMI, NAŠIM OTROKOM TE BLAMAŽE NIČ NE POMAGAJO, JEBEŠ TE PROSLAVE - SAJ NISO ZASTONJ