Svet
59 ogledov

Vojni veteran pokončal najbolj znanega ostrostrelca

Chris Kyle Reuters
Pod streli 25-letnega vojaškega veterana s posttravmatskim stresnim sindromom je v soboto v Teksasu umrl ostrostrelec Chris Kyle, ki je v svoji karieri ubil najmanj 150 ljudi.

38-letni Kyle je lani izdal knjigo z naslovom "Ameriški ostrostrelec: avtobiografija najbolj smrtonosnega ostrostrelca v zgodovini ameriške vojske".

Ameriški mediji poročajo, da je bil Kyle pripadnik elitne posebne mornariške enote Seals, v knjigi pa trdi, da je v svoji karieri od leta 1999 do 2009 ubil še več ljudi, kot to uradno priznava Pentagon.

Po upokojitvi je pomagal ustanoviti fundacijo za pomoč vojaškim veteranom s posttravmatskim stresnim sindromom. Ta pogosto prizadene ameriške vojake, ko se vrnejo z bojišč.

V soboto se je s prijateljem, 35-letnim Chadom Littlefieldom, podal na strelišče jugozahodno od Dallasa. S seboj sta vzela veterana Edieeja Routha, ki ju je iz doslej še nepojasnjenih razlogov ubil.

Nato je pobegnil domov v Lancaster, kjer so ga aretirali in v nedeljo zjutraj odpeljali v zapor z obtožnico dvakratnega naklepnega umora. Sodnik mu je odmeril tri milijone dolarjev varščine.

Uporniki za njim razpisali tiralico

Do smrti ameriškega vojaškega junaka, za katerim so uporniki v Iraku razpisali tiralico, prihaja prav v času, ko v ZDA poteka vroča debata o orožju. Pokol 20 otrok 14. decembra v Connecticutu je bil povod za več predlogov za spremembo zakonodaje glede orožja, duševnega zdravja in zabavne industrije.

Kljub pokolom pa v ZDA prepovedi orožja ne bo, saj si večina Američanov želi ohraniti pravico, ki jim jo zagotavlja ustava.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.