Svet
12 ogledov

Vojska bo gojila marihuano

nasad konoplje PP Krško
Italijanska vojska naj bi prevzela aktivnosti za proizvodnjo marihuane, ki se uporablja v medicinske namene. Zdravila na podlagi konoplje Italija zdaj uvaža.

Italijanska vlada naj bi konec septembra potdila načrt glede proizvodnje konoplje v medicinske namene. To naj bi prevzela italijanska vojska, poroča La Stampa. Gre za dogovor med ministrstvom za obrambo in ministrstvom za zdravje. Vojska bo tako vodila aktivnosti za proizvodnjo zdravil iz marihuane, ki se uporabljajo predvsem za lajšanje bolečin.

Za strogo nadzorovano predelavo bodo skrbeli v vojaškem farmacevstskem obratu v Firencah.

Legalizirali leta 1990

Uporabo konoplje v medicinske namene so v Italiji legalizirali leta 1990. Kljub temu pa so zdravila pripravljena iz marihuane v Italiji težko dostopna tako zaradi birokratkih kot političnih ovir, kot tudi zaradi težav z oskrbo. 

Italija derivate marihuane uvaža, kar pomeni, da je zdravilo drago tako za bolnike, kot za zdravstveni sistem. Mesečna terapija z Sativexom, najpogostešim zdravilom na podlagi kanabisa, ki ga uporabljajo bolniki z multiplo sklelozo, tako stane 700 evrov.

Ministrica za zdravje, Beatrice Lorenzin, ki je dala zeleno luč za proizvodnjo konoplje v medicinske namene, je poudarila, da odločitev ne bo odpla vrat legalizaciji marihuane za rekreativno rabo.

"Iz farmacevtskega vidika težav z uporabo marihuane v medicinske namene ni, saj glede pozitivnih učinkov ni nobenega dvoma. Kakor koli, marihuano je potrebno obravnavati kot zdravilo," je poudarila Lorenzinova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.