Avto
49 ogledov

Vojska z ultratihimi motorji, ki peljejo celo na olivno olje

Hibridni motor night hawk Logos
Ameriška vojska pomaga razvijati dva tipa tihih motornih koles, ki naj bi jih uporabljali vojaki v specialnih ali ogledniških nalogah. Posebnost hibridnih motorjev je, da lahko peljejo na veliko različnih goriv.

Ameriška vojaška agencija za napredne raziskovalne projekte DARPA je pokazala dva prototipa, ki jih pomaga razvijati.Podjetje Logos razvija motor z imenom silent hawk (tihi sokol). Podobno zlovešče ime nosi projekt nightmare (nočna mora) podjetja LSA Autonomy. Oba motorja so pokazali na konferenci specialnih vojaških sil. 

Posebnost obeh motornih koles je, da uporabljata hibridni pogon, torej elektrika lahko pomaga klasičnemu motorju z notranjim izgorevanjem. Slednji pa lahko uporablja pestro število različnih goriv, saj je mogoče v rezervoar zliti vse, od bencina, dizla do letalskega goriva in celo olivnega olja. Stroj sam prepozna tip goriva in prilagodi delovanje, so po poročanju spletne strani Defence One pojasnili pri podjetju Logos. 

Hibridni pogon je namenjen temu, da bi lahko voznik v bližini sovražnika uporabljal zgolj tihi način delovanja, torej na elektriko. Takrat je glasnost delovanja vsega 55 decibelov, kar je toliko, kot znaša glasnost med pogovorom. Koncept silent hawka je dodatno narejen tako, da je mogoče motor z notranjim izgorevanjem v celoti odstraniti ter tako dodatno zmanjšati maso. Doseg zgolj na elektriko naj bi bil okoli 80 kilometrov. 

Drugi motor nightmare je nekoliko večji, težji (skupaj ga je za okoli 200 kilogramov), a je tudi močnejši. Oba motorja imata "dvokolesni" pogon, saj elektrika žene tudi prvo kolo. Na oba je mogoče priklopiti zunanje naprave, da služita kot vir napajanja, denimo za računalnike. 

Seveda sta ob prototipa prilagojena za uporabo posebnih enot, vključno s kamuflažnimi barvami in torbami za opremo. A električna hibridna motorna kolesa ne bodo namenjena le vojaškim specialcem, saj se za svojo različico motornih koles zelo zanimajo policisti v ameriški zvezni državi Kalifornija. Njihovi motorji, ki lahko na elektriko dosežejo hitrost 150 km/h, naj bi služili za tihi prihod policistov v bližino kriminalcev.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.