Slovenija
92 ogledov

Vojska zdesetkana, lani je odšlo pet odstotkov vojakov

slovenija 26.07.11, studentski vojaski tabor, studenti, tabor, slovenska vojska, Anže Petkovšek
Vojska bo letos lahko zaposlila 338 vojakov, ki bodo nadomestili tiste, ki so enote zapustili v lanskem letu. Številka je visoka - gre za skoraj pet odstotkov vseh vojakov. "Razmere v vojski so zelo slabe," pojasnjujejo v sindikatu vojakov in dodajajo, da vojaki odhajajo zaradi nizkih plač in slabih odnosov.

"Stanje v vojski je zelo slabo, odnosi so zaostreni na vseh ravneh. Z močjo poveljevanja se poskuša doseči tisto, kar je zunaj vojske nekaj običajnega – da se z dogovorom ureja koriščenje dopustov in podobne zadeve. Ker imamo sistem države v državi, za nas večina predpisov ne velja, zato se z akti poveljevanja odreja vse po vrsti, ne da bi se ljudi sploh kaj vprašalo. Mlade mamice z dvema otrokoma se recimo premešča v kraje, ki so od njihovega doma tako oddaljeni, da ne morejo pravočasno priti v vrtec," razmere v vojski opisuje Gvido Novak in sindikata slovenske vojske.

V slovenski vojski (SV) priznavajo, da je odhodov veliko, a poudarjajo, da se jih večina zgodi zaradi upokojevanja."Po srednjeročnem kadrovskem načrtu bi morala imeti vojska 7.600 pripadnikov, nas je trenutno okoli 7.100. Glede na dejstvo, da je odhodov iz vojske veliko – vsako leto enote zapusti okoli dvesto vojakov, približno polovica jih gre v pokoj, druga polovica da odpoved – imamo vsako leto možnost nadomestnih zaposlitev," pojasnjuje Simon Korez iz SV.

Vojaki si želijo na misijo v tujino, teh pa je vedno manj

vojak grafika | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Številka je velika," ocenjuje nekdanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič in kot razlog navaja dve težavi – prva so nizke plače, druga pa vse manjše možnosti odhoda na misije v tujino.

"Na misijah je manj ljudi, pa tudi dodatki, ki so jih vojaki za to dobivali, so nižji. Zanje je bila recimo zanimiva misija v Afganistanu, kjer so bili vsi dodatki za nevarnost na skrajnih višinah. Bilo je seveda nevarno, a so bili vojaki pripravljeni tvegati, saj se je plači seveda poznalo," poudarja Jelušičeva.

Za misije je zdaj predvidenih 350 do 400 vojakov, večina jih gre na Kosovo, njihova plača pa je približno 70 odstotkov višja od tiste, ki bi jo dobili doma.

Veliko vojakov po odhodu iz vojske poišče delo v tujini

"Vojaki morajo kljub nižjim plačam še vedno veliko delati. Morajo se usposabljati v tujini, hoditi na vaje,… Odrekanja je veliko, veliko so tudi ločeni od družine – takih poklicev v Sloveniji ni veliko," opozarja Jelušičeva.

Novak pa dodaja, da veliko vojakov odhaja kruh služiti v tujino: "Danes sem govoril s tremi vojaki in jim svetoval kako naj dajo odpoved."

Komentarjev 10
  • tomahawk 11:16 28.februar 2015.

    Očitno živiš v bloku v četrtem nadstropju pa te voda še ni zalila.

  • tomahawk 11:15 28.februar 2015.

    še znižajte plače pa jih bo še manj. Ne manjka velik da bodo dobil zraven plače še socijalno pomoč.

  • GROM X 09:08 28.februar 2015.

    Tudi vojska ni več tisto kot je bila včasih