Svet
30 ogledov

Volitve sredi nasilja

Otroci iz Sirije
1/3
Matej Lančič
V Siriji bodo imeli kljub državljanski vojni predsedniške volitve 3. junija.

Šlo bo za prve prave predsedniške volitve v Siriji, potem ko so ustavne spremembe odpravile referendumski sistem.

Al Asad najverjetneje ostaja

Sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu se aktualni mandat izteče 17. julija. Skoraj zagotovo bo ponovno kandidiral in tudi kljub konfliktu osvojil nov sedemletni mandat. Asad je sicer izrazil prepričanje, da ne vidi razloga, zakaj ne bi ponovno kandidiral. Opozicija sicer vztraja, da ne bi smel igrati nobene vloge v sirskem tranzicijskem procesu.

Onemogočili del opozicije

Nova volilna pravila sicer od kandidatov zahtevajo, da so zadnjih deset let prebivali v Siriji, kar ključnim opozicijskim voditeljem v izgnanstvu onemogoča kandidaturo. Številni bi verjetno tudi tako bojkotirali volitve, ki bi jih vodila al Asadova vlada.

Spremembe sirske ustave leta 2012 so odpravile dosedanji referendumski sistem predsedniških volitev, na katerih je bil al Asad leta 2000 in 2007 kot predsednik potrjen s skoraj 100 odstotki. Ustavne spremembe tako sedaj prvič omogočajo, da kandidira več kandidatov.

Junijske volitve bodo po pričakovanjih potekale samo na območjih pod nadzorom vladnih sil, na obširnih predelih, ki jih nadzirajo razdeljeni opozicijski uporniki, pa ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.