Svet
63 ogledov

Po brexitu tudi frexit? "Francozi niso kot Britanci"

Marine Le Pen EPA
Izid predsedniških volitev v Franciji je eden najbolj negotovih doslej. Spričo zmage Donalda Trumpa na volitvah v ZDA in številnih še vedno neodločenih volivcev, je možna tudi zmaga skrajno desne Marine Le Pen, ki napoveduje tudi takojšnji referendum o izstopu Francije iz Evropske unije, izstop iz evroobmočja in schengna.

Skrajno desna Marine Le Pen skupaj s sredinskim Emmanuelom Macronom velja za glavno favoritinjo za preboj v drugi krog francoskih predsedniških volitev. Prvi krog volitev bo v nedeljo, 23. aprila, drugi krog pa je predviden za 7. maj. 

Zadnje javnomnenjske raziskave minimalno prednost pripisujejo Macronu, vendar ne zadostne, da bi se izognili drugemu krogu volitev. Veliko vprašanje je tudi, kako bodo na volivce vplival sinočnji napad na Elizejskih poljanah in ali bo prilil vode na mlin Le Penovi in njeni Nacionalni fronti, ki se zavzema za omejevanje priseljevanja.

"Vse je mogoče"

"Vse je mogoče in vse bo odvisno od zadnjih par dni kampanje. Veliko je tistih, ki se še niso odločil in vse je odvisno, glede česa jih bodo strašili. Vendar ne verjamem, da bo Marine Le Pen prišla v drugi krog," je še pred včerajšnjim napadom ocenila hrvaška poslanka Ruža Tomašić, članica skupine Evropskih konservativcev in reformistov.

Kot kažejo ankete pred začetkom volilnega molka, ta začne veljati ob polnoči pa Fillon in Malechon v zadnjih dnevih kampanje nista pridobila podpore, ki bi jima zagotavljala preboj v drugi krog volitev. Odločilnih bo očitno 25 odstotkov Francozov, ki se še vedno niso odločili, čigavo ime bodo v nedeljo obkrožili.

"To pomeni konec EU"

"Če na volitvah v Franciji zmaga Le Penova, to pomeni konec EU. Pred nami so zagotovo odločilna leta in ne vemo, kako se bodo razpletla," je nedavno ocenil slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Franc Bogovič iz skupine Evropske ljudske stranke. Le Penova namreč napoveduje referendum o izstopu Francije iz EU, umik iz evroobmočja ter schengna.

"Če bo EU (verjetno) preživela brexit, bi zelo težko preživela frexit," je za STA ocenil samostojni svetovalec za EU in strateško komuniciranje Dragan Barbutovski. Misli, da bi bile posledice morebitnega izstopa Francije iz EU veliko bolj zastrašujoče kot izstop Velike Britanije, saj je Francija ustanovna članica EU in zelo vpeta v evropske tokove. "To bi EU zadalo smrtonosen udarec," je dejal.

Svarilo Francozom

"Evropska komisija zdaj skuša Veliko Britanijo pokazati kot nekoga pokvarjenega, nekoga, ki negira vse dogovore. Pogajanja o izstopu jim skušajo na vsak način otežiti, tudi zato, da ostali vidijo, da je iz Evropske unije zelo težko oditi. Zato mislim, da bodo Francozi doumeli, da je bolje ostati v Evropski uniji," meni Tomašičeva. "Francozi niso pripravljeni oditi iz EU. Ni niti Velika Britanija, videli smo, da so o tem imeli referendum, vendar so hkrati držali fige, da ne uspe. Mislim, da tako razmišljajo tudi v Franciji in predvidevajo, da se jim lahko pod vodstvom Marine Le Pen lahko zgodi kaj takega, kot Veliki Britaniji."

Da Marine Le Pen vendarle ne bo zmagala in bo na koncu prevladal pragmatizem, meni tudi Barbutovski. Skrbi pa ga, do EU sovražno nastrojeno ozračje, ki ga je bilo v času kampanje zaznati v Franciji, politični diskurz, da je EU kriva za vse.

Tudi Danci o izstopu?

"Morda je za EU to tudi neko opozorilo. Upam, da ga bodo dojeli. Kolegi iz Danske pravijo, da tudi oni razmišljajo o izstopu. Pomembno bi bilo, da se vrnemo nazaj na tisto, kar je bilo obljubljeno, da EU bo: skupnost enakopravnih držav s skupno trgovino," pravi Tomašićeva.

"Populizem je huda nevarnost, ki jo je težko naslavljati. Imamo manko velikih političnih voditeljev tako na ravni EU kot ravni držav članic," ocenjuje poslanka Tanja Fajon, Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov.

Glede na zadnje raziskave pa bo v drugem krogu vendarle zmagal Macron, tudi na račun številne muslimanske skupnosti, ki bo volila keterega koli kandidata, ki ni Marine Le Pen. Vendar Le Penova vseeno upa, da ankete, kot v primeru Trumpa, kažejo narobe.   

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 37
  • allstarr111 21:02 23.april 2017.

    Ni res da bi plačevali carino SEVEDA če OBLAST tega nebi zahtevala, čisti komot namreč ukiniš carine, v ex YU smo jih plačevali ker je bilo to v bistvu dejansko NAJVEČJI biznis takratne države, sej JNA v bistvu ni hotela ...prikaži več SLOVENIJE, oni so hoteli MEJE in da se CARINA POBIRA ter gre v BG, tok recimo je bilo pomemben ta biznis.

  • sprehajalec 16:05 23.april 2017.

    kar sanjajte svoje oderuške bankirje, pa borbo proti kapitalistomn pa svetovno revolucijo. Sem mislil, da ste izginili, pa se vedno znova reinkarnirate. Oziroma sploh nikoli pri nas niste šli iz scene.

  • sprehajalec 16:02 23.april 2017.

    "Populizem je huda nevarnost, ki jo je težko naslavljati. Imamo manko velikih političnih voditeljev tako na ravni EU kot ravni držav članic," ocenjuje poslanka Tanja FajonFajonka, drugje ni tako kot pri nas, ko se populizem in nacionalizem ignorira, ...prikaži več ter ga kao ni. In se ga pripiše "fašistom preteklosti". Europa je bolj pluralna, kot se pri nas zdi. V principu ti Fajonka zastopaš neke temne sile preteklosti.