Avto
68 ogledov

Volkswagen bo v ZDA za dizla plačal lastniku do 6.300 evrov

Volkswagen Profimedias
Volkswagen naj bi v ZDA plačal 102 milijarde dolarjev za odpravo posledic afere Dieselgate. Posamzeni lastniki naj bi dobili kompenzacije v višini do 7.000 dolarjev!

Mediji v ZDA poročajo, da bo koncern Volkswagen z zneskom pokril odškodnine za 428.000 vozil, ki po razkritju ameriške okoljevarstbvene agencije Epa vsebujejo goljufivo kodo, ki je bila sposobna prirediti delovanja dizelskega motorja med uradnim testom na zdravju škodljive emisije. 

Volkswagen bo lastnikom vozil motorje zastonj predelal in jim plačal od 1000 do 7000 dolarjev (900 - 6.300 evrov) odškodnine, odvisno od letnika, poroča STA. Ti avtomobili bodo seveda imeli potem slabše pospeške in večjo porabo goriva, opozarjajo v ZDA. Obstaja tudi možnost, da bo VW avtomobile odkupil po cenah, ki so veljale pred izbruhom škandala, če popravilo ne bo smotrno. Od avgusta lani pa do maja letos je cena dizelskim volkswagnom v ZDA padla za 19 odstotkov oziroma od povprečno okrog 13.000 na 10.500 dolarjev (pod 10.000 dolarjev).

V znesku je tudi nekaj kazni zveznim in državnim regulatorjem, kar pa zdaleč ni vse, saj se podjetje sooča z 20 milijard dolarjev odškodnine samo za kršenje zveznega zakona o čistem zraku. Potem so tu še tožbe lastnikov avtomobilov, ki so zavohali priložnost za lahek zaslužek.

Škandal je zajel kar 11 milijonov avtomobilov po svetu in natančne škode za Volkswagen še ni niti mogoče izračunati.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1