Avto
88 ogledov

Najbolj priljubljeni slovenski golf izumira

Volkswagen golf Volkswagen
Slovenski ljubitelji golfov dizlov, pripravite se na šok - naslednji golf bo zelo verjetno zamenjal dizelske motorje s hibridi.

Herbert Diess, vrhovni šef znamke Volkswagen, je med predstavitvijo prenove zdajšnje sedme generacije golfa namignil, da za naslednji rod svojega najpomembnejšega vozila snujejo velike spremembe pri pogonu. 

Diess je po pisanju AutoExpressa priznal, da je prihodnost manjših dizlov zelo negotova, saj jih zelo obremenjuje naraščajoči strošek pri obdelavi izpušnih plinov, ki jih bodo zahtevali vse strožji okoljevarstveni predpisi. 

Golf VIII bo prvi velikoserijski avto VW-ja, ki bo imel 48-voltno napeljavo, kar bo omogočilo uporabo močnih elektromotorjev, primernih tudi za pogon. Namesto golfa 1.6 TDI bo tako VW očitno ponudil mikrohibrida, pri katerem bo majhen električni pogon z močjo le okoli 11 kW (15 KM) pomagal klasičnemu bencinarju pri pospeševanju ali vožnji v mestih. Ob tem bo poraba ostala ista, stroški pa podobni ali celo nekoliko manjši, je napovedal Diess. 

Mikrohibrid bo zelo verjetno kombiniran z 1,5-litrskim novim TSI motorjem, ki znotraj celotnega koncerna nadomešča 1,4 TSI generacijo. 

Golf VIII naj bi bil predstavljen šele okoli leta 2020. Postavljen bo na nekoliko spremenjeno MQB platformo, verjetno pa bo ohranil možnost večjega dizla.

Potrjeno - mali motorji izumirajo

Diess pa je potrdil še eno pomembno spremembo, o kateri se je zelo šušljalo že jeseni in je očitnoresnična - trend majhnih motorjev je zašel v slepo ulico. "Emisije pri malih motorjih poskočijo," je dejal glede novega testa na emisije v realnem prometu RDE, ki ga bodo v Evropi uvedli leta 2019. Po Diessovih besedah bodo zato zdajšnji 1,0-litrski trivaljni TSI motor ohranili le še za modela up in polo, pa tudi pri dizlih ne bodo več izdelovali manjših motorjev od 1,6 litra.

Trenutno sicer 30 odstotkov polotov prodajo v dizelski različici, a po Diessovih besedah se bo to kmalu spremenilo, saj bo cena dizlov zaradi potrebnih tehnologij čiščenja emisij poskočila. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • k0libri 08:10 07.februar 2017.

    Šok je, da pravih novinarjev ni več, zato pa so članki taki, da te kap. Ničvredni bolj ali manj.

  • k0libri 08:08 07.februar 2017.

    Šok ste vi novinarji, in to tak, da vam že škodi.