Avto
167 ogledov

VW se je pogodil, golfi in passati nazaj na tekoči trak

Volkswagen golf EPA
V koncernu Volkswagen so se le uspeli dogovoriti z dobaviteljema ES Automobilguss in Car Trim. Zaradi spora je proizvodnja golfa in passata v več tovarnah v Nemčiji obstala, ker omenjeni družbi nista dobavili delov.

Kot je v torek sporočili predstavnik družbe Volkswagen bodo lahko sedaj postopoma znova vzpostavili proizvodnjo. Natančne časovnice zaenkrat niso objavili.

VW se je z družbama ES Automobilguss in Car Trim, ki sta del skupine Prevent in dobavljata tekstilne in usnjene dele za notranjost avtomobilov ter dele za menjalnike, znova pogajal od ponedeljka, potem ko sobotni pogovori niso obrodili sadov. Kakšna je vsebina dogovora, ne razkrivajo, poroča dpa, prav tako ni znano, kaj je bil razlog za prekinitev dobav.

Zaposleni žrtve spora

VW je moral od minulega petka proizvodnjo omejiti v tovarnah v mestih Emden, Zwickau, Kassel, Salzgitter, Brunswick in domačem Wolfsburgu. Delovni čas je moral prilagoditi skupno 27.700 delavcem.

Nadzorni svet VW in ministrski predsednik Spodnje Saške Stephan Weil sta pozdravila dogovor. Weil je dejal, da so bili zaposleni zadnje dni "žrtev spora, ki se je brez potrebe reševal na njihovih hrbtih", in bil znova kritičen do ravnanja teh dveh dobaviteljev.

ES Automobilguss in Car Trim sta del družbe Prevent DEV iz Wolfsburga, ki spada v skupino Prevent bosanskega poslovneža Nijaza Hastorja. Hastor je bil za Jankom Zakeršnikom drugi največji delničar slovenjgraške družbe Prevent Global, ki je leta 2010 končala v stečaju. Prevent DEV, ki je v Hastorjevi lasti, je bil edini kupec avtomobilskih sedežnih prevlek, ki so jih za VW šivali v slovenskih podjetjih Preventa Globala.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.