Avto
77 ogledov

Volkswagen bo predstavil velikega konkurenta Ubru

Volkswagen I. D. koncept
1/3
Volkswagen
Volkswagen namerava v prihodnosti na področju prevozov konkurirati Ubru. V ta namen bodo ponujali servisno storitev prevozov Moia. V začetku januarja bodo na avtomobilskem salonu v Detroitu predstavili koncept samovozečega električnega avtobusa, ki bo dolgoročno sestavni del ponudbe prevozov.

Vozilo bo znotraj zelo prostorno, sposobno bo samodejne vožnje, Volkswagen pa v sporočilu za javnost omenja še velik električni doseg, a ne razkriva točnih podatkov.

Predstavili so tudi že prve skice modela, ki je drugi po vrsti iz serije popolnoma električnih vozil I.D. Prvi električni koncept I. D. velikosti golfa je bil razkrit na avtomobilskem salonu v Parizu septembra letos.

Volan se pospravi v armaturno ploščo

Za zdaj veliko podatkov Nemci še niso razkrili. Konceptno vozilo izdelano na novi modularni platformi Electric Drive Kit (MEB) poganjata dva elektromotorja, pogon je speljan na vsa štiri kolesa. Med drugim ima vgrajene laserske skenerje, kamere in radarske senzorje, ki mu omogočajo samodejno premikanje. Ko voznik preko stikala na dotik aktivira funkcijo avtopilota, se volan pospravi v armaturno ploščo.

"Ko voznik počiva, laserski skenerji, radarski senzorji ter kamere merijo in zaznavajo vse kar se na cesti dogaja okoli vozila," so sporočili iz VW.

Na začetku meseca so pri VW predstavili lastno storitev za prevoze Moia. Pri VW so pojasnili, da se bodo osredotočili na storitve prevozov v mestih, uporabniki pa bodo lahko njihova vozila priklicali s pomočjo mobilnih aplikacij na pametnih telefonih. V floti bodo na začetku obstoječa vozila znamke Volkswagen, kot tudi VW transporter mini avtobus, vendar pa jih bodo kasneje postopoma zamenjali z električnimi vozili s šestimi oziroma osmimi sedeži.

Pri Volkswagnu so prepričani, da bodo imeli v svoji floti do leta 2025 že 30 baterijskih vozil, ocenjuje pa se, da bo prodaja električnih vozil takrat obsegala dva do tri milijone vozil, oziroma 25 odstotkov globalne prodaje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.