Avto
629 ogledov

Volvo ima nov cilj - konec klasičnega pogona

Volvo XC90 Volvo
Volvo je napovedal, da bo vsak njegov model čez dve leti tako ali drugače elektrificiran. S tem napoveduje pričetek konca motorjev z notranjim izgorevanjem v svoji paleti.

"Volvo je začel uresničevati načrt, da bi do leta 2025 prodali milijon elektrificiranih avtov. Ko nekaj rečemo, to tudi mislimo. In tako bomo tudi naredili," je dejal šef švedske znamke Hakan Samuelsson, ki ima za smel načrt zaledje bogatega kitajskega lastnika Geelyja. "Ta napoved pomeni konec naših avtov, ki bodo imajo vgrajen zgolj motor z notranjim izgorevanjem."

"Gre za kupca. Ljudje vse bolj želijo elektrificiranih avtov in želimo odgovoriti na sedanje in prihodnje zahteve strank. Kmalu si boste lahko izbrali elektrificiranega volva ne glede na model." 

Med letoma 2019 in 2021 nameravajo pri Volvu predstaviti pet popolnoma električnih avtov, med njimi bodo tri pripadali pred kratkim osamosvojeni športni znamki Polestar. 

Vzporedno pa bodo vsak model po letu 2019 opremili bodisi s plug-in tehnologijo (veljalo bo tudi za dizle) ali pa z mikrohibridnimi sistemi, ki bodo temeljili na uvedbi 48-voltne napetosti, ki jo bodo intenzivno uvajali tudi vsi drugi veliki proizvajalci, med katerimi so glede na napovedi najdlje koncern VW, Renault in Mercedes-Benz, poroča Automotive News.

Mikrohibridi bodo predvsem pri manjših modelih tudi izpodrinili dizle, saj slednji zaradi dražje tehnologije obdelave izpuhov cenovno ne bodo več zanimivi, proti dizlom pa se druga za drugo odpirajo fronte po Evropskih mestih, ki v vse večjem številu napovedujejo omejitve pri vstopanju dizlov v središča. 

Volvo ima za seboj rekordno poslovno leto, trenutno pa izdela nekaj prek pol milijona vozil letno.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.