Avto
105 ogledov

Volvo iron knight je najhitrejši tovornjak na svetu

Volvo Iron Knight
1/9
Volvo
Pri podjetju Volvo Trucks se lahko pohvalijo z dvema svetovnima hitrostnima rekordoma. S posebnim tovornjakom volvo iron knight z motorjem, ki zmore 1765 kilovatov moči (2400 KM) je voznik Boije Ovebrink podrl hitrostni rekord na 500 in na 1000 metrov.

Na 500 metrski razdalji na testni stezi na severu Švedske je "iron knight" podrl dva rekorda v kategoriji stoječega starta in pospeševanja do 500 in 1000 metrov. Z razdaljo 500 metrov je opravil v 13,71 sekunde, povprečna hitrost vožnje je bila 131,29 km/h. Na enkrat daljši razldaji je razvil povprečno hitorst 169 km/h, za kilometer poti pa je potreboval 21,29 sekunde.

Za volanom mojster svojega poklica

Pomemben podatek je, da je masa tovornjaka 4,5 tone, kar pomeni pol konjske moči na kilogram teže. Volvo Trucks ni lovil hitrostnega rekorda v kategoriji najvišja hitrost. Pri Volvu so sicer med testiranjem izmerili najvišjo hitrost 276 km/h. Lov na rekord so budno s svojimi kontrolorji spremljali tudi pri mednarodni avtomobilistični organizaciji FIA.

Za volanom tovornjaka je sedel Boije Ovebrink, človek, ki je bil leta 1994 evropski prvak v prvenstvu dirk s tovornjaki (European Truck Racing Champion) in je sodeloval tudi pri postavljanju prejšnjih petih hitrostnih rekordov.

Za pogon Volvovega iron knighta skrbi zmogljivi sredinsko nameščeni motor s štirimi turbinami in vodnim hlajenjem. Največja moč motorja je 1765 kilovatov moči (2400 KM) in 6.000 Nm navora. Za prenos moči na zadnja kolesa je zadolžen dvosklopčni i-shift menjalnik.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.