Avto
15 ogledov

Koncept 26 želi voznike rešiti dolgčasa in stresa

Volvo concept 26
1/5
Žurnal24 main
Volvo s konceptom 26 predstavlja rešitve, kako bodo vozniki v svetu avtonomnih vozil preživljali prosti čas v avtu.

Volvo je eden vodilnih na poročju raziskav samovozečih avtomobilov, vendar se zaveda, da bodo ljudje še dolgo nezaupljivi in volana ne bodo kar tako zlahka spustili iz rok. Ko pa bo tehnologija že tako izpopolnjena, da bo povsem varna, pa se bodo "vozniki" - dolgočasili. 

Koncept 26 je prikaz, v katero smer razmišljajo severnjaki glede razvoja notranjosti avtomobila. Podobno kot je že pred tedni pokazal Mercedes-Benz s svojim konceptom vision tokyo, tudi koncept 26 stavi na spremenljivo notranjost, odvisno od trenutnega početja potnikov. 

Tako notranjost pozna tri različne stopnje - drive, ko voznik vozi sam; play, ko med avtonomno vožnjo voznik in potniki brskajo po spletu, poslušajo glasbo, delajo za službo ali kako drugače izrabljajo povezljivostne tehnologije; in relax, ko potniki predvsem počivajo. V programih play in relax se iz osrednjega dela armaturne plošče dvigne velik zaslon, sedeži pa spremenijo položaj in postanejo udobnejši. Volan se takrat pogrezne v armaturko.

Več o zanimivem konceptu lahko preberete tukaj:

In od kod ime koncepta? Iz povprečja.

26 minut je tisto povprečje, ki ga ljudje običajno preživimo v avtu, ko se vozimo v službo. Pri Volvu na podlagi raziskav trdijo, da nikakor ne želijo izbrisati voznika iz svojih avtov, saj se zavedajo veselja, ki ga upravljanje z avtom nudi ljudem. A hkrati predvsem cincajoča vožnja skozi mestno gnečo in podobni scenariji na voznike slabo vplivajo in je mogoče tisti čas veliko koristneje izrabiti. Glede na silovit razvoj tehnologije so takšne ideje morda bližje udejanjanju kot si predstavljamo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.