Avto
46 ogledov

Volvov otroški sedež za na pot

Volvo otroški sedež
1/3
Volvo
Volvo je ob 50. obletnici svojega udejstvovanja na temo prevoza otrok pokazal prototip napihljivega otroškega sedeža prihodnosti.

Otroški sedeži so običajno nerodni, težko se jih premika in namesti. Zato je Volvo Cars oblikoval koncept lahkega, napihljivega in nazaj usmerjenega otroškega sedeža. Ker je preprost za spravilo in prenašanje, naj bi staršem uporabo omogočal tudi izven njihovih avtomobilov, denimo na potovanju. Ko ga ne potrebujemo, ga naokoli prenašamo v manjšem nahrbtniku.

Kot pojasnjuje Lawrence Abele, avtor sedeževe oblike, je imel med ustvarjenjem konceptnega sedeža v mislih svoja dva otroka in spomin na čase, kako se je družina med potmi v tujino odpravljala v taksi in na letalo z dvema otroškima sedežema v rokah.

Koncept predstavlja nove možnosti, tudi za stare starše in prijatelje, ki skrbijo za otroke in potrebujejo mobilen otroški sedež. Zelo je priročen pri potovanju s taksijem, rent-a-carjem ali avtobusom.

Pri sedežu so uporabili material "drop-stitch", znan iz ladijske in letalske industrije, ki je zelo močan in je lahko napihnjen izpostavljen silovitim pritiskom.

Varnejši je pogled nazaj

Ker v Skandinaviji svetujejo vožnjo otrok, obrnjenih nazaj, kolikor je to le dolgo mogoče, je tudi koncept napihljivega sedeža usmerjen s pogledom nazaj. "Otroški vrat je še v razvoju, in zato ni tako močan kot pri odraslih. Pri čelnem trčenju glava potnikov, ki so usmerjeni naprej, močno udari nazaj, z močnim pritiskom v vrat. Otroci zato potrebujejo posebne omejitve in usmerjenost v vozilu nazaj vsaj do tretjega ali četrtega leta starosti," utemeljujejo Švedi, ki so se s prevozom otrok ukvarjali davno pred kakršnimikoli državnimi zakonskimi regulativami.

"Dejansko bi bilo za vse nas boljše potovanje, usmerjeno nazaj, vendar žal z današnjimi avtomobili to ni izvedljivo. Majhni otroci pa lahko in naj bi potovali z obrazom, usmerjenim nazaj, kolikor dolgo je le mogoče," dodaja Lawrence.

Volvovi polstoletni mejniki pri varnosti otrok

Osnovni principi pri prevozu otrok ostajajo isti kot pred 50 leti, pravijo pri Volvu. Najmanjši otroci so lahko zares varni le, če med prevozom gledajo nazaj vsaj do starosti treh ali celo štirih let, starejši pa morajo uporabljati prilagojene otroške sedeže, ki zagotavljajo, da varnostni pas pri zategovanju v sili pravilno objame in zavaruje malo telo. Na ta način je možnost poškodb kar 75 odstotkov manjša. Mimogrede, v Sloveniji je obvezna uporaba otroških sedežev za prevoz otrok uzakonjena šele 15 let.

1964 – Volvo kot prvi na svetu predstavi prototip otroškega sedeža v modelu PV544.

1967 – Prvi serijski otroški sedež je bil pravzaprav prilagojeni sopotnikov sedež, ki ga je bilo mogoče obrniti nazaj ter z dodatnimi trakovi in vzglavnikom prilagoditi za prevoz otroka. Takšen sedež je opcija v modelu amazon.

1972 – Volvo je predstavil prvi pravi otroški sedež s pogledom, obrnjenim nazaj. 

1976 – Volvo predstavi otroški sedež za starost od treh let.

1990 – Volvo kot prvi na svetu predstavi vgrajeni otroški sedež v modelu 960, nameščen na sredini zadnje klopi, leta 1995 je v model S40 vgradil dva takšna sedeža.

1999 – Predstavitev prvega sedeža s pogledom nazaj na svetu za pritrditev na sistem ISOFIX.

2007 – Predstavitev prvega dvostopenjskega integriranega sedeža na svetu, ki se prilagaja starosti otrok.

2014 – Prototip napihljivega otroškega sedeža.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.