Avto
83 ogledov

Slovenski policisti lahko le sanjajo švedskega volva V90

Volvo V90
1/4
Volvo
Švedska policija je izvedla testiranja za novi policijski avto. Izbrala je model volvo V90, ki je na zahtevnem testu prejel najvišjo oceno v zgodovini. Kaj vse so zahtevali od njega?

Švedska policija ima dolgo tradicijo pri sodelovanju z domačo znamko Volvo, v vsakem švedskem kriminalnem filmu so Volvovi karavani množično prisotni, če se spomnimo le na originalno trilogijo Dekle z zmajskim tatujem. Poleg Švedske so za volvote tradicionalno zagrete tudi policije Norveške, Nizozemske, Velike Britanije ...

To sodelovanje bo trajalo tudi v bodoče, saj bo švedska policija z novim letom kot intervencijsko vozilo pričela uporabljati najnovejši model V90. 

In kaj je moral preživeti karavan, da si bo lahko nadel policijsko uniformo? Najprej je v primerjavi s serijskim avtom precej predrugačen na način, česar denimo slovenski vodstveni kadri v policiji sploh ne upoštevajo - na Švedskem namreč velja, da mora policijski avto hkrati izpolnjevati zahteve kot na običajnem delovnem mestu glede udobja in egronomije. 

Policijska različica V90 ima močnejšo šasijo, ki je hkrati bolj dinamična. Tudi zavore in vzmetenje so močnejši in prilagojeni najzahtevnejšemu delu na terenu.

Takšen avto so nato izdatno testirali v petih različnih kategorijah: test zavorne poti, test na poligonu z ovirami, akcija z in brez zaviranja ter intervencijska vožnja pri veliki hitrosti. Volvo V90 je prejel 9,2 točke od desetih možnih, kar je sploh najboljši rezultat v zgodovini tega testiranja.

V zaključnem poročilu so zapisali, da se je Volvo V90 odrezal tako dobro, da je praktično nemogoče odkriti še tako majhno napako. Šasija, volan, vzmetenje in ostale vozne lastnosti so bile izjemno učinkovite. Hitro menjavanje pasu pri veliki hitrosti je bilo izjemno enostavno, saj avtomobil povsem gladko izvede nalogo, ki mu je bila ukazana.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • OneCent 22:17 10.december 2016.

    Lahko sanjajo O TAKEM AVTU in ne sanjajo tak avto !!Osnovnošolska slovenceljščina.