Šport
244 ogledov

Vonnova prestala pravi pekel

lindsey vonn EPA
Ameriška alpska smučarka Lindsey Vonn je za časa svoje profesionalne kariere utrpela ogromno poškodb in prestala zajetno število operacij.

Lindsey Vonn je v svoji karieri osvojila 76 tekem za svetovni pokal, štiri velike in šestnajst malih kristalnih globusov, olimpijsko zlato in dva naslova svetovne prvakinje. A uspehi 32-letne veteranke so v preteklem desetletju zahtevali visok davek.

lindsey vonn zlom poškodba | Avtor: Facebook Facebook
Poškodbe so sestavni del vrhunskega športa. Alpsko smučanje v tem pogledu ni nikakršna izjema, še več, gre za šport, kjer so poškodbe del vsakdana. O tej temi bi imela marsikaj povedati najuspešnejša smučarka vseh časov, ki je zaradi poškodb izpustila pretežni del sezone 2013 in 2014, po padcu na treningu v Copper Mountainu pa je pod vprašajem tudi sezona 2017.

2016/2017
Še preden je nastopila na prvi tekmi nove sezone, si je 10. novembra na treningu v Copper Mountainu zlomila nadlahtnico in morala na operativni poseg.

Vonnova je nameravala izpustiti uvodni preizkušnji v Söldnu in Leviju in se smučarski karavani znova pridružiti na ameriških tleh, kjer bosta konec novembra na sporedu dve tekmi, preden so bodo dekleta preselila v kanadski Lake Louise za prvi preizkušnji v obeh hitrih disciplinah.

Američanka je v zadnjih dveh sezona nanizala 17 zmag na tekmah za svetovni pokal, zato je imela realne možnosti, da bi se z dobrimi predstavami že letos močno približala absolutnemu rekordu 86 zmag v lasti Ingemarja Stenmarka. Vonnova, ki je na najvišjo stopničko stopila 76-krat, bo morala na rekord legendarnega Šveda še nekoliko počakati.

Vonn kolena koleni poškodba operacija smučanje SP Schladming | Avtor: Facebook Facebook
2015/2016
13. avgusta si je med pripravami na Novi Zelandiji poškodovala gleženj. Posledično je izpustila uvodno tekmo nove sezone, vrnila pa se je že na veleslalomu v ameriškem Aspnu.

27. februarja je padla na superveleslamu v Andori in utrpela poškodbo kolena, kljub raztrganini pa je dan kasneje nastopila na kombinacijski tekmi in osvojila 13. mesto. Kasneje je opravila dodatne preiskave, ki so pokazale, da poškodba ni tako nedolžna. Čeprav je vodila v skupnem seštevku svetovnega pokala, je sprejela odločitev, da predčasno zaključi sezono. Od petega velikega globusa jo je ločilo le osem tekem.

2013/2014
Med pripravami na vrnitev po operaciji kolena je 20. novembra padla na treningu v Copper Mountainu in delno raztrgala sprednjo križno vez desnega kolena. Decembra se je vrnila v karavano in na prvi smukaški tekmi osvojila skromno 40. mesto.

Januarja je sporočila težko odločitev, da ne bo nastopila na olimpijskih igrah v Sočiju, saj si je 21. decembra med smučanjem v Franciji znova poškodovala desno koleno. ''Koleno preprosto ni dovolj stabilno, da bi tekmovala na tem nivoju,'' je sporočila 32-letnica.

lindsey vonn schladming poškodba kolena | Avtor: EPA EPA
Svetovno prvenstvo 2013
Vonnova je v Schladmingu napadala tretjo zlato medaljo na svetovnih prvenstvih, a že na prvi tekmi (superveleslalom) pristala v snegu in utrpela raztrgane križne vezi in zlom golenice. Američanko, ki je po pričevanju očividcev kričala od bolečin, so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico. Prav poškodba v Schladmingu je imela velik vpliv na vse nadaljnje zdravstvene težave s koleni in vezmi.

lindsey vonn facebook koleno okrevanje | Avtor: Facebook Facebook
Svetovno prvenstvo 2011

Teden dni pred začetkom tekmovanja je padla na treningu veleslaloma pri naših severnih sosedih. Čeprav je odnesla cele kosti, je utrpela pretres možganov. Po temeljitem premisleku je nastopila v Garmisch-Partenkirchnu in osvojila drugo mesto v smuku ter sedmo v superveleslalomu.

Olimpijske igre 2010
Pred začetkom olimpijskega spektakla Vancouvru si je na trenignu poškodovala desno golenico, zaradi česar je preživljala hude bolečine med obuvanjem smučarske opreme. Vonnova se je takrat zoperstavila bolečini in osvojila zlato kolajno v smuku in bronasto v superveleslalomu. V padcu na olimpijskem veleslalomu si je zlomila prst na nogi in tako dodala piko na i nadvse bolečim OI.

lindsey vonn koleno rehabilitacija | Avtor: EPA EPA
2009/2010

Nekaj tednov pred začetkom olimpijskih iger je padla na veleslalomu v Lienzu, kjer so ji zdravniki diagnosticirali mikrorazpoke v podlahtnici. Kljub poškodbi je nadaljevala s sezono.

Svetovno prvenstvo 2009
Bržkone najbizarnejša poškodba njene kariere se je zgodila po zmagi na smuku v francoskem Val d'Iseru, kjer si je na steklenici šampanjca porezala desni palec. Pri tem si je poškodovala kito, zato je morala na operacijo. Kljub poškodbi je lahko nadaljevala sezono.

Svetovno prvenstvo 2007
Tehnične discipline so ji povzročale velike težave v švedskem Areju, kjer je padla na treningu slaloma in utrpela zvin kolenskega sklepa, zato je štiri tedne pred koncem končala sezono.

Olimpijske igre 2006
Druge olimpijske igre v njeni karieri se niso začele po pričakovanjih, saj so jo po padcu na treningu smuka s helikopterjem prepeljali v bolnišnico. Utrpela je poškodbo kolka, vendar je z igrami lahko nadaljevala. 

lindsey vonn | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.