Šport
50 ogledov

Vonnova vse bližje Stenmarku

Lindsey Vonn EPA
Američanka Lindsey Vonn je zmagovalka šestega smuka za svetovni pokal alpskih smučark v Garmisch-Partenkirchnu.

Lindsey Vonn je slavila z velikansko prednostjo kar 1,51 sekunde pred drugouvrščeno Švicarko Fabienne Suter. Tretje mesto je pripadlo Nemki Viktorii Rebensburg, ki se je na progi Kandahar 1 zadržala šest stotink sekunde dlje.

Za edine slovenske točke je z 22. mestom (+3,91) poskrbela Vanja Brodnik. Brodnikova je osvojila svoj najboljši dosežek na smukih za svetovni pokal, prvič se je zavihtela med prvo trideseterico ter dobitnice smukaških točk. Pred tem je bila njena najboljša uvrstitev 32. mesto s smuka v Garmischu marca 2013. Ilka Štuhec ni ponovila sijajne lanske vožnje, ko je bila v Garmischu peta. Po klasični napaki, zašla je iz idealne smeri ter zgrešila vratca, je prvič v tej sezoni v hitrih disciplinah ostala brez uvrstitve.

Vonnova je v trenutno nepremagljiva in niza smukaške zmage brez težav. V tej sezoni je osvojila še peto smukaško zmago. Uvrstitve ni vpisala le na smuku v Val d'Iseru, ko je premagala samo sebe, saj je odstopila.

Američanka je vpisala še 76. zmago v svetovnem pokalu, 38. smukaško za nov rekord. Od izenačitve absolutnega rekorda Šveda Ingemarja Stenmarka, ki na večni lestvici zmagovalcev svetovnega pokala vodi s 86 zmagami, je tako oddaljena le še deset zmag. Stenmark je v tehničnih disciplinah dominiral v svetovnem pokalu v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Čeprav se je obetal sila zanimiv boj za vrh, z odstopi in menjavami vodstva, pa je šlo za račun brez krčmarja. Počakati je bilo treba na kraljico. Vonnova je imela startno številko 22, kot zadnja izmed elitne smukaške sedmerice. Že od starta je vodila in bila najhitrejša, sredi proge mogoče nekoliko zadržana, a proti cilju znova pritisnila na plin ter z več kot poldrugo sekunde slavila za še šesto zmago na tekmah v Garmisch-Partenkirchnu.

Garmisch je pred enim tednom gostil moški smuk, na katerem je z drugim mestom zablestel Mariborčan Boštjan Kline. Veleslalom so nato odpovedali. Vreme prirediteljem ni bilo v celoti naklonjeno tudi za žensko preizkušnjo, opravili so le en trening, ki je bil zaradi odstopov na mehki progi komajda regularen. Podlaga na progi Kandahar pa je bila sila zahtevna tudi na smuku. Od prvih sedmih tekmovalk na startu sta v cilj prišli le dve

Vonnovi v smukaški razvrstitvi v tej sezoni ni para, zbrala je že 500 točk, na drugem mestu je danes četrta Kanadčanka Larisa Yurkiw (-172), tretja je Avstrijka Cornelia Hütter (-206), ki je bila tokrat 12. Vonnova je v boju za veliki kristalni globus kot prva v tej sezoni dosegla mejnik tisoč točk, prva izzivalka za skupno zmago Švicarka Lara Gut, ki je bila danes le 14., zaostaja 127 točk, tretja Rebensburgova pa ima na svojem računu 260 točk manj.

V nedeljo bo v Garmischu še superveleslalom, na katerem bo Vonnova lovila novo zmago za nov dvojček. Dvojček zmag v obeh hitrih disciplinah je v tej sezoni vpisala že v Cortini d'Ampezzo in v Zauchenseeju, v Lake Louisu pa je vpisala kar trojček, z zmagama na dveh smukih in še v superveleslalomu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.