Slovenija
255 ogledov

Vozičke umikajo iz prodaje

Maclaren Techno XT je le eden izmed modelov, ki so ga umaknili iz prodaje. Žurnal24 main
Otroške vozičke proizvajalca Maclaren iz prodaje umikajo tudi v Sloveniji. Vozički so nevarni za otroke, dvajsetim so morali zaradi poškodb amputirati prste.

Vse modele vozičkov blagovne znamke Maclaren so se odločili preventivno umakniti iz prodaje v Baby Centru. Do zdaj so jih prodali okoli 300, prodajali pa jih ne bodo, vse dokler ne ugotovijo, ali je artikel zares varen. Od proizvajalca pa bodo zahtevali dobavo gumijastih ščitnikov, ki preprečujejo, da bi pri odpiranju in zlaganju vozička prišlo do poškodb. Vse informacije kupci lahko dobijo pri njihovih prodajalcih in na njihovi spletni strani.

Vozički na popravilo
Do poškodb je prišlo, ko so otroci prste porinili med zgibe vozičkov, ki niso bili zloženi. Maclaren je zaradi omenjenih tehničnih napak iz prodaje umaknil vse enojne in dvojne zložljive vozičke (marele). Iz prodaje so tako umaknili modele Volo, Triumph, Quest Sport, Quest Mod, Techno XT, Techno XLR, Twin Triumph, Twin Techno in Easy Traveller.

Proizvajalec je vse uporabnike prej omenjenih modelov vozičkov pozval, naj jim vozičke nemudoma pripeljejo na popravilo. Patty Davis iz Komisije za potrošniško varnost izdelkov (CPSC) je dejala, da je organizacija prejela petnajst poročil o poškodbah otrok. Dvanajstim so morali amputirati prstne konice.

"Najbolj pomembno je, da starši nemudoma odpeljejo otroški voziček in opremo zanj na popravilo. Ne uporabljajte vozička, dokler ga vaš prodajalec na pregleda," opozarja Davisova.

O neustreznih vozičkih zbirajo informacije
"O nevarnih proizvodih do zdaj nismo prejeli informacij, da bi bili v zvezi z odpoklicem v ZDA zajeti tudi modeli otroških vozičkov, ki se prodajajo na trgu Evropske unije," so za zurnal24.si povedali na Tržnem inšpektoratu RS. "Inšpektorat o primeru odpoklica otroških vozičkov znamke Maclaren v ZDA zbira informacije, in če bomo ugotovili, da se neustrezni otroški vozički nahajajo tudi na trgu Slovenije, bomo ukrepali z ustreznim obveščanjem potrošnikov ter po potrebi z umikom proizvodov s trga," so še sporočili.

"Starše vedno opozorimo"
Za mnenje smo poklicali tudi v ljubljansko trgovino Buši z opremo ter igračami za dojenčke in otroke. "O omenjenih tehničnih napakah še nismo bili obveščeni. Po mojem je problem v sistemu, ki ga imajo vozički marele, saj otroci med igro med zgibe potiskajo prste. Mi svoje stranke na to vedno opozorimo in jim povemo, naj pazijo na otroke, saj je prav ta sistem največji problem pri vozičku mareli. Opozorilo je zapisano tudi v navodilih za uporabo," je povedala Mojca Gabrovšek, direktorica trgovine Buši.

Najbolj prodajan voziček marela v Sloveniji
"To je takšna stvar, ki bi se zgodila slej ali prej, ker je ta sistem dejansko zelo odprt in je res malce štorasto narejen. Mislim, da tu ne gre za nič drugega," meni Gabrovškova, ki je še povedala, da so Maclarnove marele najbolj prodajane med tovrstnimi vozički v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.