Avto
23 ogledov

Vozili bomo tudi s sto leti

Merilnik za merjenje sladkorja v krvi. Gregor Prebil
Tehnologija. Proizvajalci vozil razvijajo sisteme, ki bodo omogočili vožnjo vse starejšim voznikom.

Mobilnost. “Znanstveniki trdijo, da se je že rodil človek, ki bo živel 150 let. V prihodnosti ne bo nenavadno, če bodo za volan sedli stoletniki,” nam je povedala futuristka pri Fordu Sherly Connelly.


Njena naloga je spremljanje vsakodnevnih tem, povezanih z navadami ljudi, ekonomijo, političnimi gibanji ter gospodarskimi, tehnološkimi in okoljskimi vidiki. Na podlagi vseh zbranih podatkov mora znati predvideti, kakšne bodo potrebe prebivalstva čez določen čas.

Mobilnost v megamestih

“Moja ključna naloga je prepoznavanje trendov. Razlog je preprost. Če imate danes genialno zamisel, čez tri leta morda ne bo več dobra, da bi jo implementirali v vozilo,” je razložila Fordova strokovnjakinja, ki videnja o prihodnjih trendih po narejeni analizi posreduje inženirjem, ti pa se posvetijo razvoju za potrošnike zanimive tehnologije. “Samodejni sistemi so tak primer. Vozniki bodo vse starejši, manj okretni, tehnologija in inženiring avtomobilov pa jim bosta pomagala, da bodo ostali mobilni,” je še dejala Connellyjeva.

Drugi izziv je mobilnost. Leta 2050 bo na Zemlji devet milijard prebivalcev, ki bodo živeli v megamestih. “Danes se je treba spraševati, kako se bomo v prihodnosti čim hitreje premikali. Pripravljamo tehnologijo za prepoznavanje prometnih zamaškov, ki bo omogočila večjo pretočnost vozil; to bo omogočila tudi komunikacija vozil in križišč."

Komentarjev 1
  • francl12 14:52 18.april 2014.

    Odkrito vam povem, da si ne želim dočakati 100 let, kaj šele 150 let. Da bi se vlačil po svetu in beračil - glede na sedanje stanje lahko na penzije kar pozabimo! Na kakšen način pa mislijo, da bomo lahko ...prikaži več še avto vozili?????