Avto
284 ogledov

Voznik tovornjaka pisal SMS in pozabil zavirati pred kolono

video Youtube
Britanska policija je objavila videoposnetek voznika tovornjaka, ki je med pisanjem tekstovnega sporočila pozabil zavirati in se zaletel v avtomobile pred njim.

Razvan Rusi, romunski državljan s prebivališčem v Veliki Britaniji, je bil spoznan za krivega povzročitve nesreče s težkimi telesnimi poškodbami. Voznik je med pisanjem SMS sporočila spregledal vozila pred seboj. V silovitem trčenju sta bila v nesreči težje poškodovani dve osebi. Čaka ga osemmesečna zaporna kazen in odvzem vozniškega izpita za dobo treh let.

Redko smo priča, da na resničnem posnetku vidimo kako brutalne so lahko posledice trka. Telefon in pisanje sporočil med vožnjo nima kaj početi v rokah voznika. Na srečo se brutalna nesreča ni končala s smrtnim primerom.

Policijsko oko bdi nad tovornjaki

Resnosti problematike se zavedajo slovenski policisti, ki že nekaj časa uporabljajo teleskopsko kamero, s katero nadzorujejo predvsem tovornjake. V tem času so odkrila številne kršitve, tudi zelo hude.

Avgusta je policija uradno pričela uporabljati posebno kamero, nameščeno na streho kombija. Čeprav je izdelek plod lastnega znanja in iznajdljivosti, pri čemer so uporabili nerabljeno opremo za druge naloge, pa se je pripomoček že konkretno izkazal. S kombijem, ki zapelje vštric tovornjaku, lahko policisti prek dvignjene kamere namreč enostavno pokukajo v dvignjeno kabino in preverijo, kaj počne voznik.

Na policiji statistike, koliko kršitev so odkrili s pomočjo kamere, ne beležijo, a so z novim orodjem vseeno zelo zadovoljni, smo pisali pred časom. “Z uporabo omenjenega sistema policisti ugotavljajo veliko kršitev povezanih z nedovoljeno uporabo mobilnega telefona med vožnjo – kljub temu, da v posameznih primerih vozniki telefon uporabljajo na nekoliko prikrit način, je z uporabo posebne kamere takšne kršitve lažje ugotavljati. Policisti z omenjenim sistemov hkrati dokumentirajo več kršitev, ki so povezane s pravili vožnje v cestnem prometu (neupoštevanje določila o vožnji po sredini prometnega pasu, vožnja na prekratki varnostni razdalji, neuporaba varnostnega pasu), ki pa so velikokrat povezane z določenimi nedovoljenimi aktivnostmi, ki jih vozniki izvajajo med vožnjo.”

Velikokrat se pojavljajo tudi prakse, ko vozniki tovornjakov med vožnjo spremljajo vsebine po prenosnem računalniku oz. tablici ali pa izpolnjujejo obrazce, o čemer priča tudi ena od fotografij, ki so jo z zurnalom24.si delili policisti.

Komentarjev 1
  • jakec1575 12:26 05.november 2016.

    Takih voznikov tovornih vozil je pri nas polno. Niso le sami krivi, ampak tudi prevozniki, ki jih terajo do onemoglosti brez postanka.