Avto
250 ogledov

Voznike na meglo opozarjajo novi znaki

Megla
1/6
Dars
Dars ne namerava več čakati novega pravilnika o cestni signalizaciji, zato je na svojo roko že postavil prve pilotne table, ki opozarjajo na pravilno vožnjo v megli.

Dars danes na štajerski avtocesti predstavlja novo preventivno obvestilno signalizacijo, ki uporabnike v primeru megle opozarja na pravilno in previdno vožnji. Gre za tri vertikalno postavljene obvestilne table in horizontalno signalizacijo v obliki polkrogov, ki so zarisani poleg desne robne črte.

Signalizacija voznike opozarja, da je potrebno v primeru megle, ko pred seboj vidijo le dva polkroga hkrati, hitrost zmanjšati na 70 km/h. V primeru, ko vidijo le en polkrog, pa naj hitrost zmanjšajo le še na 50 km/h, pojasnjujejo v Darsu. 

Signalizacija pilotne narave bo za začetek postavljena le na avtocestnem odseku Domžale - Šentjakob in sicer v obeh smereh vožnje. Podobne oznake so tistim, ki se pogosto vozijo po avtocestah po tujini, dobro znane, še posebej pogoste so denimo v Padski nižini v Italiji.

Morali zaobiti zastareli pravilnik

Tovrstno signalizacijo je sicer predvideval spremenjeni pravilnik o prometni signalizaciji, ki bi moral priti v uporabo že pred enim letom. Ker je zaradi različnih težav ostal v predalih infrastrukturnega ministra, obstoječi pravilnik pa takšnih tabel ne pozna, so se pri Darsu odločili, da izkoristijo pravno podlago, ki jim jo dajeta zakona o cestah in o pravilih cestnega prometa.

Zakona o cestah namreč omogoča upravljavcu postavitev signalizacijo obvestilne narave, ki ni nujno zajeta v pravilniku, zakon o pravilih cestnega prometa pa omogoča uvajanje t. i. eksperimentalne signalizacije.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 14:39 09.december 2014.

    Predlagaj še eno oznako npr. trikotnik za vidljivost v dežju in dekaeder za vidljivost v sneženju!

  • ogeras 12:32 09.december 2014.

    Ni res, da bo signalizacija za začetek postavljena le na avtocestnem odseku Domžale - Šentjakob, ker je že 1 teden postavljena na AC odseku Vransko - šentrupert.

  • Žurnalček 12:31 09.december 2014.

    Ali se za kaj takega ne more uporabiti že narisana sredinska črta , ne sedaj bodo trafnali gnar še za kretenizme !